Tulburările de anxietate

tulburările de anxietate

Cu toții ne simțim uneori emoționați sau îngrijorați. Această anxietate poate fi un sentiment util atunci când ne motivează sau ne avertizează asupra unui pericol. Pe de altă parte, o tulburare de anxietate provoacă o frică neașteptată sau inutilă, care ne poate afecta grav viața, inclusiv modul în care gândim, simțim și acționăm.

Ce sunt tulburările de anxietate?

Tulburările de anxietate fac parte din spectrul bolilor mintale. Acestea includ:

Fobii

O fobie este o frică intensă asupra unui lucru specific, cum ar fi un obiect, un animal sau o situație. Cei mai mulți dintre noi suntem speriați de ceva, dar aceste sentimente nu ne perturbă viața. Când vine vorba de fobii, persoanele afectate încearcă să își schimbe modul de viață pentru a evita obiectul sau situația de care se tem.

Tulburarea de panică

Tulburarea de panică implică atacuri de panică repetate și neașteptate. Un atac de panică este un sentiment de frică bruscă și intensă care durează o perioadă scurtă de timp. Provoacă o mulțime de simptome fizice, cum ar fi palpitații, dificultăți de respirație sau greață.

Atacurile de panică pot fi o reacție normală la o situație stresantă sau o parte a altor tulburări de anxietate. Însă în cadrul acestei tulburări, atacurile de panică par să se întâmple fără niciun motiv. Unii oameni încearcă să își schimbe rutina pentru a evita declanșarea mai multor atacuri de acest gen, temându-se de consecințele lor.

Agorafobia

Agorafobia este frica unei persoane de a se afla într-o situație în care nu poate scăpa sau găsi ajutor în eventualitatea în care ar avea un atac de panică sau anxietate intensă. O persoană care suferă de agorafobie poate ajunge în punctul în care să evite locurile publice sau chiar să refuze să își părăsească locuința.

Tulburarea de anxietate socială

Tulburarea de anxietate socială implică o teamă intensă de a te simți judecat sau evaluat negativ de către ceilalți. Drept urmare, persoanele afectate de această boală evită interacțiunile sociale. Aceasta este mai mult decât o simplă timiditate. Poate avea un impact mare asupra performanței și relațiilor la locul de muncă sau la școală.

Tulburarea de anxietate generalizată

Tulburarea de anxietate generalizată este o îngrijorare legată de o serie de situații zilnice, pe o perioadă mai lungă de șase luni. Această anxietate este adesea o exagerare – de exemplu, o anxietate intensă față de o grijă minoră. Mulți oameni au și simptome fizice, inclusiv dureri musculare, probleme cu somnul sau tulburări gastrointestinale.

Alte tulburări

Anumite tulburări au fost scoase din clasificarea tulburărilor de anxietate, deși anxietatea sau frica reprezintă o parte majoră a acestor patologii.

Tulburare obsesiv-compulsivă (OCD – Obsessive-compulsive Disorder)

Tulburarea obsesiv-compulsivă este alcătuită din gânduri, imagini sau impulsuri nedorite care provoacă stări de anxietate (obsesii) sau acțiuni repetate menite să reducă anxietatea (compulsii). Obsesiile sau compulsiile durează de obicei o perioadă lungă de timp și pot provoca multă suferință.

Tulburarea de stres posttraumatic (PTSD – Post-traumatic stress disorder)

Tulburarea de stres posttraumatic poate apărea după un eveniment marcant, cum ar fi abuzul, un accident sau un dezastru natural. Simptomele PTSD includ retrăirea evenimentului prin coșmaruri sau flashback-uri, evitarea amintirilor evenimentului traumatic și prezenta unui sentiment de nesiguranță, chiar și atunci când persoana respectivă nu mai este în pericol.

Pe cine pot afecta aceste tulburări?

Tulburările de anxietate pot afecta pe oricine, indiferent de vârstă și sunt cea mai frecventă problemă de sănătate mintală. Uneori, tulburările de anxietate sunt declanșate de un eveniment specific sau de o experiență stresantă de viață.

Tulburările de anxietate pot apărea atunci când avem anumite moduri exagerate de a privi lucrurile (cum ar fi să credem că totul trebuie să fie perfect) sau când învățăm strategii greșite de adaptare de la cei din jurul nostru. Dar uneori se poate întâmpla să nu existe un motiv la baza declanșării lor.

Ce pot face?

Mulți oameni care se confruntă cu o tulburare de anxietate cred (în mod eronat) că ar trebui să se poată descurca singuri. Alții au nevoie de timp pentru a putea fi capabili să recunoască cât de profund anxietatea le afectează viața.

Tulburările de anxietate sunt adevărate boli care afectează bunăstarea unei persoane. Dar inclusiv unele boli fizice pot da simptome de anxietate. De aceea este important să discutați cu un medic despre problemele de sănătate mintală. Acesta va ști cel mai bine să analizeze toate cauzele posibile de apariție ale anxietății.

Tratamentul ar trebui să urmărească reducerea comportamentelor de adaptare nesănătoase și construirea de comportamente sănătoase care vă ajută să gestionați mai bine stările pe care le aveți.

Fiecare tulburare de anxietate are tratamente proprii și obiective specifice, dar majoritatea includ o combinație a următoarelor strategii:

Consiliere

O formă eficientă de consiliere pentru anxietate este terapia cognitiv-comportamentală (TCC). Aceasta vă învață cum funcționează împreună gândurile, sentimentele și comportamentele dvs. Un obiectiv al TCC este de a identifica și schimba tiparele de gândire inutile care alimentează gândurile anxioase. Vă poate ajuta, de asemenea, să identificați comportamentele problematice și să le înlocuiți cu strategii utile. Este adesea primul tratament care se încearcă pentru probleme ușoare sau moderate de anxietate.

Tratament medicamentos

Medicamentele anxiolitice sau antidepresive sunt, de asemenea, utile. Medicația poate ajuta la tratarea simptomelor fizice de anxietate. De asemenea, poate face ca gândurile anxioase să fie mai puțin frecvente sau mai puțin intense. Unii oameni urmează un tratament medicamentos până când anxietatea lor este suficient de controlată pentru a putea încerca terapii precum TCC.

Grupuri de sprijin

Grupurile de sprijin pot fi un loc bun pentru a vă împărtăși experiențele, pentru a învăța de la alții și pentru a vă conecta cu oameni care trec prin situații similare.

Strategii de auto-ajutorare

Există diverse strategii care pot ajuta oamenii să își controleze anxietatea, cum ar fi gestionarea stresului și relaxarea. Practicile care susțin starea de bine, cum ar fi un regim alimentar sănătos, activitatea fizică regulată și implicarea în diverse activități de socializare, sunt de asemenea importante.

Cum pot ajuta o persoană apropiată?

Sprijinirea unei persoane dragi care se confruntă cu o tulburare de anxietate poate fi dificilă. Este posibil să nu înțelegeți de ce persoana iubită se simte sau acționează într-un anumit fel.

Unele persoane care se confruntă cu o tulburare de anxietate simt că trebuie să facă lucrurile într-un anumit mod sau să evite unele situații, iar astfel se pot crea frustrări și tensiuni între membrii familiei.

Oferirea suportului necesită echilibru și poate fi caracterizată de o perioadă delicată, cu sacrificii, dar așteptați-vă ca recuperarea să apară în timp.

Iată câteva sfaturi generale:

  1. Amintiți-vă că boala este problema – furia, frustrarea sau comportamentele legate de anxietate nu sunt vina nimănui
  2. Aveți răbdare – învățarea și practicarea unor strategii noi de adaptare necesită timp
  3. Dacă persoana iubită învață noi strategii, oferiți-vă să o ajutați sa le practice
  4. Ascultați și oferiți asistență, dar evitați să impuneți sfaturi nedorite
  5. Stabiliți limite și căutați sprijin pentru dvs., dacă este necesar
  6. Dacă și alți membri ai familiei sunt afectați de tulburarea de anxietate a unei persoane dragi, luați în considerare să solicitați consiliere familială

Dacă ți-a plăcut acest articol și vrei să afli mai multe, poți descărca această broșură plină de informații utile și ușor de înțeles. Te rugăm să o distribui și cunoscuților tăi pentru a-i ajuta să înțeleagă mai bine patologiile din sfera psihiatrică. Îți mulțumim!

Vezi și varianta veche a broșurii.

Textul a fost tradus cu permisiune de pe site-ul CMHA (Asociația Canadiană pentru Sănătate Mintală) de către Dr. Vintilă Denisa.

Lasă un comentariu