Mulți dintre noi avem mici obiceiuri care ne fac să ne simțim mai bine, dar fără de care am putea trăi fără probleme. De exemplu, sunt obiecte pe care le considerăm a fi „norocoase” sau avem anumite rutini care să ne fac sa ne simțim mai bine. Dar pentru persoanele care suferă de tulburare obsesiv-compulsivă, aceste comportamente sunt mult mai intense, deranjante și sunt alimentate de gânduri nedorite care nu dispar ușor.
Tulburarea obsesiv-compulsivă nu este întotdeauna ușor de înțeles, dar este o boală reală care provoacă dificultăți în viața unei persoane.
Ce este Tulburarea Obsesiv-Compulsivă?
Tulburarea obsesiv-compulsivă este o tulburare de sănătate mintală. Este alcătuită din două părți: obsesii și compulsii.
Obsesiile sunt gânduri, îndemnuri sau imagini nedorite și repetitive care nu dispar.
Acestea provoacă anxietate. De exemplu, cineva poate fi îngrijorat ca își va imbolnavi persoanele apropiate aducând germeni din mediul înconjurător. Obsesiile se pot concentra pe orice și pot fi extrem de incomode. Obsesiile nu sunt gânduri pe care cineva s-ar concentra în mod normal și nu fac referire la caracterul unei persoane. Sunt doar simptome ale unei boli.
Compulsiile sunt acțiuni menite să reducă anxietatea cauzată de obsesii. Legandu-ne de exemplul de mai sus, compulsiile în acel caz ar putea fi comportamente precum spălarea, curățarea sau comandarea lucrurilor într-un anumit mod. Alte acțiuni nu sunt evidente pentru alții precum număratul sau repetarea unor expresii în gând.
Este important să înțelegem că aceste compulsii sunt un mod de a face față obsesiilor. Cineva care se confruntă cu Tulburare Obsesiv-Compulsivă poate să se simtă stresat și anxios dacă nu poate duce compulsia la bun sfârșit.
Persoanele care suferă de această tulburare de obicei știu că obsesiile și compulsiile nu au sens, dar totuși simt că nu le pot controla. Obsesiile și compulsiile se pot schimba în timp.
Pe cine afectează?
Tulburarea Obsesiv-Compulsivă poate afecta pe oricine. Cercetătorii nu știu exact ce cauzează boala, dar sunt probabil mulți factori diferiți implicați, cum ar fi istoricul familial, biologia și experiențele de viață.
Ce pot face?
Tulburarea obsesiv-compulsivă poate fi foarte dificilă și greu de explicat altor persoane. Uneori se poate să vă simțiți jenat, rușinat sau vinovat față de lucrurile pe care le trăiți. Aceste sentimente pot îngreuna căutarea ajutorului. Deoarece obsesiile și compulsiile durează uneori mult timp, poate fi greu să vă desfășurați activitatea de de zi cu zi.
Mulți oameni simt că boala controlul asupra vieții lor. Dar vestea bună este că aceată tulburare este tratabilă.
Este important să discutați cu un profesionist din domeniul sănătății mintale pentru evaluare și pentru stabilirea unui plan de tratament.
Consiliere și sprijin
Terapia cognitiv-comportamentală s-a dovedit a fi eficientă și vă învață cum gândurile, sentimentele și comportamentele dvs. funcționează împreună.
Pentru Tulburarea Obsesiv-Compulsivă terapia poate include, de asemenea, o strategie numită Expunerea la stimuli și Prevenirea răspunsului (EX/RP), care vă ajută să învățați noi modalități de a privi obsesiile și compulsiile.
Grupurile de sprijin pot fi foarte utile. Acestea sunt un loc bun pentru a vă împărtăși experiențele, pentru a învăța de la alții și pentru a forma legături cu oameni care înțeleg prin ce treceți. Tulburarea Obsesiv-Compulsivă poate face ca oamenii să se simtă foarte izolați și singuri, astfel încât grupurile de sprijin pot fi o modalitate bună de a construi o rețea de sprijin.
Există și strategii de auto-ajutor, pe care le puteți încerca acasă. Pașii mici, cum ar fi un regim alimentar sănătos, activitatea fizică regulată și un program corespunzător de somn, pot ajuta cu adevărat.
Întrebați echipa de consiliere despre organizațiile locale, site-uri web sau cărți care învață abilitățile TCC. Și este întotdeauna important să petreceți timp făcând activități care vă relaxează și să petreceți timp cu cei dragi.
Tratament Medicamentos
Antidepresivele (SSRI, SNRI, NaSSA) sunt cele mai frecvente medicamente folosite în schema terapeutică a tulburării obsesiv-compulsive. Medicația anxiolitică (Benzodiazepinele) pot fi mai puțin eficiente în tratarea acestei boli, așa că în general nu sunt prima opțiune de tratament.
Cum pot ajuta o persoană apropiată?
Sprijinirea unei persoane dragi care suferă de Tulburare Obsesiv-Compulsivă poate fi o dificilă. Mulți oameni simt că trebuie să accepte compulsiile cuiva drag.
Aceste persoane evită anumite lucruri sau activități, iar familia poate simți că trebuie să facă activitățile de zi cu zi în locul celui drag.
Este posibil să aveți multe sentimente contradictorii. S-ar putea să vă simțiți supărat atunci când o persoană dragă se confruntă cu simptome severe ale acestei tulburări, dar să nu înțelegeți de ce efectuarea unei activități normale ar putea fi o problemă. Poate doriți ca o persoană apropiată să fie mai independentă, dar vedeți în același timp cât de dificile pot părea pentru ea anumite lucruri.
Dacă simptomele unei persoane dragi îi afectează și pe alții, în special pe tineri, consilierea familială poate fi o opțiune bună pentru întreaga familie.
Iată mai multe sfaturi generale:
- O persoană care suferă de Tulburare Obsesiv-Compulsivă înțelege că episoadele prin care trece nu sunt o normalitate. Cearta nu ajută pe nimeni
- Evitați “să ajutați” o persoană apropiată să evite situațiile care îi provoacă anxietate. Acest lucru poate face dificilă practicarea strategiilor sănătoase de adaptare pe termen lung. În schimb, este mai util să vă concentrați asupra sentimentelor din spatele comportamentelor
- Simptomele pot fi mai greu de gestionat în perioadele de stres – și chiar și ocaziile fericite pot ajunge sa fie stresante. Învățați să recunoașteți când o persoană dragă are nevoie de sprijin suplimentar și încercați să planificați lucrurile din timp
- Fiecare pas spre gestionarea comportamentului obsesiv-compulsiv poate necesita mult curaj și multă muncă, așadar sărbătoriți fiecare victorie
- Stabilește-ți propriile limite și caută sprijin suplimentar atunci când ai nevoie. Grupurile de sprijin pentru cei dragi pot fi de mare ajutor.
Dacă ți-a plăcut acest articol și vrei să afli mai multe, poți descărca această broșură plină de informații utile și ușor de înțeles. Te rugăm să o distribui și cunoscuților tăi pentru a-i ajuta să înțeleagă mai bine patologiile din sfera psihiatrică. Îți mulțumim!
Vezi și varianta veche a broșurii.
Sursă text: OCD: obsessive-compulsive disorder – CMHA (Asociația Canadiană pentru Sănătate Mintală)
Tradus cu persmisiune de Dr. Vintilă Denisa