Tulburarea de stres posttraumatic (PTSD)

tulburarea de stres posttraumatic

Toți trecem prin situații înspăimântătoare la un moment dat. Fiecare reacționăm diferit: ne putem simți nervoși, pot apărea probleme legate de somn sau putem să ne gândim în repetate rânduri la detaliile situației prin care am trecut. Toate acestea sunt o reacție normală. De obicei, situația respectivă își pierde din intensitate în timp și revenim la viața de zi cu zi.

În cazul tulburării de stres posttraumatic, toate aceste reacții pot dura o perioadă foarte lungă de timp și pot perturba grav viața unei persoane.

Ce este tulburarea de stres posttraumatic?

Tulburarea de stres posttraumatic (PTSD) este o tulburare mintală. Adesea implică expunerea la evenimente traumatice care implică amenințarea cu moartea, rănirea gravă sau poate fi legată de traume emoționale în curs de desfășurare, cum ar fi abuzul într-o relație.

O situație devine traumatică atunci când este extrem de înspăimântătoare, copleșitoare și provoacă multă suferință. Trauma este adesea o situație neașteptată și mulți oameni spun că s-au simțit neputincioși să oprească sau să schimbe evenimentul. Evenimentele traumatice pot include crime, dezastre naturale, accidente, război sau conflicte, violență sexuală sau alte amenințări la adresa vieții sau siguranței persoanei afectate. Poate fi un eveniment sau o situație pe care o experimentați personal sau ceva care se întâmplă altor persoane, inclusiv celor dragi.

PTSD provoacă simptome intruzive, cum ar fi retrăirea evenimentului traumatic. Mulți oameni au coșmaruri vii, flashback-uri sau gânduri legate de evenimentul traumatic, care par să apară de nicăieri. De multe ori evită lucrurile care le amintesc de respectivul eveniment – de exemplu, cineva care a fost rănit într-un accident de mașină ar putea evita să conducă.

PTSD poate face oamenii să se simtă foarte emoționate sau „la marginea prăpastiei” tot timpul. Mulți se simt surprinși foarte ușor, au dificultăți de concentrare, sunt iritabili sau au probleme cu somnul. Persoanele care suferă de PTSD simt adesea că ceva teribil este pe cale să se întâmple, chiar și atunci când sunt în siguranță. Unii oameni se simt foarte amorțiți și detașați. Este posibil să simtă că lucrurile din jurul lor nu sunt reale, se simt deconectați de corp sau de gânduri sau pot simți cu greu emoții.

Unele persoane folosesc alcoolul sau drogurile ca o modalitate de a face față tulburării de stres posttraumatic.

Pe cine afectează?

În timp ce majoritatea oamenilor se confruntă cu traume la un moment dat în viața lor, nu toate experiențele traumatice duc la PTSD. Nu se știe încă de ce traumă provoacă tulburare de stres posttraumatic la unele persoane iar la altele nu, dar probabil această diferență este legată de diverși factori implicați. Aici putem include durata de timp a traumei, numărul de experiențe traumatice din viața unei persoane, reacția acestora la eveniment și tipul de sprijin pe care l-au primit.

Unele locuri de muncă sau profesii pun oamenii în situații periculoase. Personalul militar, personalul de prim-ajutor (poliția, pompierii și paramedicii), medicii și asistenții medicali experimentează rate mai mari de PTSD decât alte profesii.

Trauma nu este întotdeauna un eveniment unic. Unele traume, în special actele repetate, cum ar fi abuzul sau trauma din timpul războiului, pot afecta viața unei persoane cu mult dincolo de simptomele PTSD. Unii folosesc alți termeni precum „PTSD complex” pentru a descrie aceste experiențe.

Ce pot face?

Mulți oameni se simt vinovați sau rușinați de lucrurile prin care trec în urma tulburării de stres posttraumatic, deoarece ni se spune adesea că ar trebui “să învățăm să trecem peste” experiențele dificile. Alții se pot simți jenați să vorbească despre ele cu alte persoane. Unii oameni chiar simt că este cumva vina lor.

Trauma este dureroasă. Dacă aveți probleme în viață datorate unui eveniment traumatic, este important să vă luați în serios sentimentele și să apelați la ajutorul unui profesionist din domeniul sănătății.

Consiliere

Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) s-a dovedit a fi eficientă în cazul PTSD. TCC vă învață cum gândurile, sentimentele și comportamentele dvs. funcționează împreună și cum să faceți față problemelor și stresului. De asemenea, puteți învăța moduri noi de a vă relaxa și tehnici pentru a vă aduce înapoi în prezent. Puteți învăța și exersa multe strategii din TCC pe cont propriu. Terapia expunerii, care vă poate ajuta să vorbiți despre experiența dvs. și să reduceți evitarea, vă poate ajuta, de asemenea. Poate fi inclusă în TCC sau folosită singură.

Tratament Medicamentos

Medicația (medicamentele anxiolitice sau medicamentele antidepresive) poate ajuta la tratarea anxietății, precum și la problemele asociate ei, cum ar fi depresia sau dificultățile de somn. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă doriți să aflați mai multe despre opțiunile de tratament medicamentos.

Grupuri de sprijin

Grupurile de sprijin vă pot ajuta, de asemenea. Acestea sunt un loc unde vă puteți  împărtăși propriile experiențe, unde puteți învăța de la alte persoane și unde vă puteți conecta cu oameni care înțeleg prin ce treceți.

Cum pot ajuta o persoană apropiată?

Atunci când cineva este diagnosticat cu PTSD, cei dragi lui pot întâmpina, de asemenea, o mulțime de dificultăți.

Vă puteți simți vinovați sau supărați legat de trauma în sine – apoi, pe lângă aceste sentimente, puteți întâmpina dificultăți datorită tulburării în sine . Este posibil să simțiți că persoana iubită s-a schimbat, să vă faceți griji că lucrurile nu vor reveni niciodată la normal sau vă întrebați ce se va întâmpla în viitor.

Iată câteva sfaturi generale:

  1. Începeți prin a afla mai multe despre PTSD. Acest lucru vă poate oferi o idee mai bună despre experiențele persoanei dragi.
  2. Persoanele care suferă de PTSD se pot îndepărta de familie și prieteni. Chiar dacă persoana iubită nu dorește să vorbească despre lucrurile pe care le simt, îi puteți reaminti că sunteți acolo pentru a asculta când este pregătită să discute
  3. Încercați să înțelegeți că toate lucrurile legate de PTSD – cum ar fi evitarea anumitor situații sau o reacție nervoasă în fața unei probleme minore – nu au legătură cu dvs. Sunt legate doar de boală
  4. Întrebați ce puteți face pentru a ajuta, dar nu forțați sfaturi nedorite
  5. Încercați să vă exprimați propriile sentimente și încurajați persoana iubită să facă la fel. Este mai ușor să rezolvi probleme atunci când știi ce se întâmplă cu adevărat
  6. Aveți grijă de propria dvs. bunăstare și căutați sprijin dacă întâmpinați dificultăți
  7. Dacă tulburarea unei persoane dragi afectează și alți membri ai familiei, poate fi util să solicitați consiliere familială
  8. Cu sprijin, oricine se poate recupera. Recuperarea este benefică pentru întreaga familie, în special pentru tinerii care încă învață cum să interacționeze cu lumea. Recuperarea cuiva drag este o șansă pentru toată lumea să învețe abilitățile care susțin starea de bine.

Dacă ți-a plăcut acest articol și vrei să afli mai multe, poți descărca această broșură plină de informații utile și ușor de înțeles. Te rugăm să o distribui și cunoscuților tăi pentru a-i ajuta să înțeleagă mai bine patologiile din sfera psihiatrică. Îți mulțumim!

Vezi și varianta veche a broșurii.

Sursă text: PTSD – Post-Traumatic Stress Disorder – CMHA (Asociația Canadiană pentru Sănătate Mintală) 

Tradus cu persmisiune de Dr. Vintilă Denisa

Lasă un comentariu