Schizofrenia este un mister, un puzzle cu piese lipsă. Această tulburare biochimică complexă a creierului afectează capacitatea unei persoane de a determina ce este real și ce nu. Este ca și cum creierul trimite percepții pe o cale greșită, ducând la concluzii eronate.
Persoanele cu schizofrenie sunt afectate de idei delirante (convingeri false fixe care pot fi terifiante pentru persoana care le experimentează), halucinații (experiențe senzoriale, cum ar fi auzirea vocilor deși nu este nimeni în preajmă), retragere socială și tulburări de gândire și comportament.
Ce este schizofrenia?
Schizofrenia este o tulburare mintală care afectează modul în care o persoană înțelege și interacționează cu lumea din jurul ei.
La debutul acestei tulburări, oamenii pot simți că lucrurile din jurul lor se distorsioneaza, devenind diferite sau ciudate. Este posibil să înceapă să aibă probleme de concentrare, gândire, comunicare clară sau participare la activitățile obișnuite. În apogeul episodului, oamenii pot experimenta momente de rupere de realitate numită psihoze. Psihozele pot fi reprezentate de halucinații (senzații, cum ar fi auzirea vocilor, care nu sunt reale) și idei delirante (convingeri puternice care nu sunt adevărate, cum ar fi faptul că au superputeri).
Pot apărea modificări bruște ale dispoziției, ale motivației și ale capacității de a îndeplini sarcini. După un episod acut de schizofrenie, semnele acestuia pot persista pe o perioadă mai lungă de timp.
Cursul exact și impactul schizofreniei sunt unice pentru fiecare persoană. Unii oameni trec printr-un singur episod în decursul vieții lor, în timp ce alții experimentează multiple episoade. Unii oameni pot avea perioade de normalitate între episoade, în timp ce alții pot experimenta episoade ce durează mult mai mult. Unii oameni experimentează un episod psihotic fără avertisment, în timp ce alții experimentează multe semne de avertizare timpurie (prodromale).
Indiferent de modul în care se manifesta schizofrenia, cercetătorii sunt de acord că tratamentul timpuriu poate ajuta la reducerea impactului episoadelor în viitor.
Pe cine afectează?
Schizofrenia poate afecta pe oricine. De obicei, manifestările încep în perioada adolescenței, deși la femei boala apare puțin mai târziu decât în cazul bărbaților.
Nimeni nu știe exact care sunt cauzele ce stau la baza schizofreniei sau de ce are capacitatea de a afecta oamenii atât de diferit. Genele, modul în care se dezvoltă creierul unei persoane și evenimentele din viața sa pot juca un rol important în evoluția bolii.
Ce pot face?
Deși nu există nici un remediu curativ pentru schizofrenie, oamenii se pot recupera. Recuperarea poate însemna învățarea de a reduce impactul episoadelor schizofrenice, de a rezolva problemele ce apar pe parcurs sau de a menține starea de bine. Unele persoane au nevoie de internare cand trec printr-un episod psihotic sever.
Majoritatea oamenilor folosesc o combinație a următoarelor tipuri de tratamente și modalități de suport.
Tratament Medicamentos
Medicamentele antipsihotice pot ajuta la reducerea severității simptomelor, cum ar fi halucinațiile și ideile delirante, și pot elimina complet aceste simptome pentru anumite persoane.
Continuarea medicației, chiar și după ce incepeti să vă simțiți din nou bine, vă poate ajuta să reduceți riscul de recidivă (momentul în care simptomele revin). Există diverse tipuri de antipsihotice, deci este posibil să fie nevoie de timp și răbdare pentru a găsi cel mai bun tratament pentru dvs.
Toate medicamentele pot provoca reacții adverse – dintre care unele pot fi inconfortabile sau dificile. De aceea este întotdeauna important sa discutati modalitățile de tratament cu un medic psihiatru, care va va ajuta să înțelegeți modul în care vă poate afecta un anumit tip de medicament, ce se poate face și ce alte opțiuni aveți.
Consiliere și sprijin
Consilierea poate ajuta la rezolvarea multor probleme, cum ar fi modificarea dispoziției, anxietatea și relațiile cu cei din jur. Puteți învăța tehnici utile, cum ar fi un mod sănătos de a va rezolva problemele și cum va puteți stabili obiective.
Există, de asemenea, terapii ce pot ajuta la reducerea impactului pe care îl au ideile delirante și halucinațiile. Schizofrenia poate afecta educația, capacitatea de muncă și independența unei persoane.
Terapeuții ocupaționali și asistenții sociali vă pot ajuta cu viața de zi cu zi și vă pot pune în legătură cu reprezentanți ai asistenței medicale comunitare, cum ar fi persoane ce oferă îngrijire la domiciliu.
O mare parte a gestionării schizofreniei este reprezentată de prevenirea recidivelor. Puteți afla care sunt factorii care pot declanșa un episod schizofrenic și puteți învăța să recunoașteți semnele de avertizare timpurie ale acestora. Scopul este de a învăța când să apelați la suport suplimentar, care va poate ajuta să reduceți impactul sau durata unui episod.
Pașii mici, cum ar fi să mâncați sănătos, să faceți mișcare regulată, să aveți un program corespunzător de somn, să petreceți timp făcând activități care va fac fericiți și apropierea de cei dragi pot face o mare diferență.
Schizofrenia poate face oamenii să se simtă foarte izolați și singuri. Adesea, multe persoane care suferă de schizofrenie se simt inconfortabil în jurul celorlalți si își fac griji despre ce vor crede alții despre ei. Grupurile de sprijin vă pot ajuta să cunoașteți mai multe persoane care trec prin aceeași situație și care vă pot înțelege temerile.
Cum pot ajuta o persoană apropiată?
Susținerea unei persoane dragi poate fi dificilă. Poate fi greu de înțeles ce trăiește o persoană dragă, iar comportamentul lor poate fi uneori derutant pentru dumneavoastră.
Mulți oameni își fac griji cu privire la viitorul persoanei dragi care suferă de schizofrenie. Vestea bună este că aceasta boala este tratabilă – iar ajutorul și sprijinul dumneavoastră pot ajuta foarte mult.
Iată câteva sfaturi generale:
- Aflați mai multe despre cum se diagnosticheaza schizofrenia, astfel încât să aveți o imagine mai bună asupra lucrurilor la care trebuie să vă așteptați și cum puteți ajuta.
- Schizofrenia poate avea un impact mare asupra capacității oamenilor de a se concentra și de a da sens informațiilor. Este posibil ca cei dragi să nu reacționeze în modul în care vă așteptați sa o facă sau să se lupte cu sarcini pe care dumneavoastră să le considerați simple. Este în regulă să va simțiți frustrat.
- Dacă o persoană dragă are probleme în a fi atent la conversațiile pe care încercați sa le purtati, alegeți un spațiu liniștit și vorbiți calm și clar.
- Evitați sa duceți o luptă cu delirurile sau halucinațiile celui drag. O strategie mai utilă este să vă concentrați asupra sentimentelor pe care le provoacă aceste simptome.
- Întrebați persoana iubită cum puteți ajuta. Poate fi un lucru simplu, cum ar fi a ajuta la sarcinile de zi cu zi.
- Vorbiți despre gestionarea situațiilor de urgență atunci când persoana iubită se simte bine și decideți cum puteți contribui. Notați aceste informații într-un plan de criză și împărtășiți-le cu toate persoanele implicate în recuperarea celui drag. Acesta este, de asemenea, un moment bun pentru a vorbi despre comportamente la care nu sunteți dispus să faceți față.
- Aflați mai multe despre serviciile de asistență ale furnizorilor de servicii de îngrijire sau a organizațiilor de asistență comunitară.
- În funcție de barierele pe care le întâmpină persoana iubită, planificarea viitorului va poate aduce liniște sufletească.
- Stabiliți-vă propriile limite și căutați sprijin pentru dvs. când aveți nevoie.
- Gândiți-vă să vă alăturați unui grup de sprijin și să căutați consiliere pentru întreaga familie.
Dacă ți-a plăcut acest articol și vrei să afli mai multe, poți descărca această broșură plină de informații utile și ușor de înțeles. Te rugăm să o distribui și cunoscuților tăi pentru a-i ajuta să înțeleagă mai bine patologiile din sfera psihiatrică. Îți mulțumim!
Vezi și varianta veche a broșurii.
Textul a fost tradus cu permisiune de pe site-ul CMHA (Asociația Canadiană pentru Sănătate Mintală) de către Dr. Vintilă Denisa.
6 Comentarii
Burdeanu Edward Dragoș
Bună ziua epilepsia și schizofrenia se pot vindeca sau numai ameliora?
Karmen
SE POT AMELIORA!Nu se vindecă!
Corbeanu ion liviu
Schizofrenia asta paranoidă e boală grea 🏝️
Karmen
ESTE CEA MAI SIMPLĂ FORMĂ DE SCHIZOFRENIE ,DAR ESTE INCURABILĂ !
Mihaela
tulburare psihotica acuta cu simptome schizofrenie f231
Mihaela
tulburare psihotica acuta cu simptome schizofrenie f231 Este tratabila sau nu?!