Prevenirea suicidului

suicide 696x392 1

Ce este suicidul?

Sinuciderea este momentul în care cineva își ia viața intenționat. Cu toate acestea, persoanele care mor prin suicid sau încearcă să se sinucidă s-ar putea să nu dorească cu adevărat să-și pună capăt vieții. Sinuciderea poate părea singura modalitate de a face față sentimentelor sau situațiilor dificile prin care trece persoana respectivă.

Pe cine afectează?

În urma unui studiu realizat in 2019, Organizația Mondială a Sănătății anunța ca la nivel mondial, la fiecare 40 de secunde, o persoana se sinucide (800.000 de persoane/an). În ultimii 10 ani, în România, rata suicidului a fost relativ constanta, cu aproximativ 2500-3000 de decese/an cauzate de suicid.

Suicidul este o problemă complexă. Oamenii care mor în urma suicidului sau încearcă să se sinucidă se simt de obicei copleșiți, fără speranță, neajutorați, disperați și singuri. În unele cazuri rare, persoanele care se află într-un episod psihotic (pierderea contactului cu realitatea) pot auzi voci care le spun să-și pună capăt vieții.

Exista diverse situații ce pot determina o persoana să ia în considerare suicidul.

Cu toate că ne gândim adesea la suicid în contextul depresiei, al anxietății și al problemelor legate de consumul de substanțe, orice tulburare mintală poate crește riscul de suicid. De asemenea, este important să ne amintim că sinuciderea nu poate fi clar asociată niciunei tulburări mintale.

Care sunt semnele de avertizare?

Cum pot reduce riscul de sinucidere?

Deși nu toate sinuciderile pot fi prevenite, unele strategii pot ajuta la reducerea riscului. Acestea includ:

Când o persoană primește tratament pentru o tulburare mintală, poate dura mult timp ca gândurile de sinucidere să devină gestionabile și să dispară complet. Un tratament bun este foarte important, dar este posibil să nu elimine imediat riscul de suicid.

Este important să rămâneți în contact permanent cu o echipă de îngrijire, să monitorizați gândurile de suicid și să căutați ajutor suplimentar dacă este necesar.

Programele locale care ajută oamenii să gestioneze stresul sau alte dificultăți zilnice pot fi, de asemenea, foarte utile.

Ce pot face dacă am gânduri de suicid?

Gândurile de suicid sunt tulburătoare. Este important să vorbiți despre experiențele dvs. cu medicul psihiatru sau cu oricare altă persoană în care aveți încredere. Vă pot ajuta să învățați să faceți față problemelor și vă pot recomanda grupuri sau resurse utile. Unora le este util să programeze întâlniri frecvente cu furnizorii de servicii sociale sau să solicite asistență telefonică.

Alte lucruri pe care le puteți face:

Dacă sunteți în criză și nu sunteți sigur ce să faceți, puteți oricând să sunați la 112 sau să mergeți la Unitatea de Primiri Urgențe a celui mai apropiat spital.

Unii oameni consideră util un plan de siguranță. Un plan de siguranță este o listă de strategii personale ce pot fi utilizate dacă credeți că riscați să vă răniți sau să vă puneți capăt vieții. Puteți inclusiv crea un plan pe cont propriu, cu ajutorul unei persoane apropiate sau a medicului psihiatru.

Planul dumneavoastră poate include:

  1. Activități care va calmează
  2. O listă cu motivele proprii pentru a trăi
  3. Persoane cheie pe care să le apelați dacă vă îngrijorează propria siguranță
  4. Numere de telefon pentru linii de ajutor locale de prevenire a crizei sau sinuciderilor
  5. O listă de locuri sigure unde puteți merge dacă nu vă simțiți în siguranță acasă

Cum pot ajuta o persoană apropiată?

Dacă sunteți preocupat de altcineva, vorbiți cu persoana respectivă. Întrebați-i direct dacă se gândesc la sinucidere. A vorbi despre sinucidere nu le va da ideea de a o face. Dacă cineva ia în considerare în mod serios suicidul, se poate simți ușurat că poate vorbi cu cineva apropiat despre gandurile sale.

Dacă cineva pe care îl iubești spune că se gândește să își pună capăt vieții, este important să-l întrebi dacă are un plan. Dacă au un plan și intenționează să-și pună capăt vieții în curând, conectați-vă imediat la servicii sau asistență de criză. Puteți apela întotdeauna la 112. Rămâneți cu persoana iubită în timp ce efectuați apelul și nu plecați până când operatorii situațiilor de urgență nu vă spun că puteți pleca.

Cele mai importante două lucruri pe care le puteți face pentru persoana apropiată sunt să o ascultați și să o ajutați să primească ajutor specializat.

Ascultă

Oferă sprijin

Dacă persoana dragă vede deja un medic sau un alt furnizor de servicii de sănătate mintală, este important să-i spună acestuia despre orice gând de sinucidere pe care l-au avut. În funcție de relația dvs., vă puteți oferi ajutorul – ajutându-l pe cel drag să programeze consulturi de specialitate sau însoțindu-l la consulturile programate.

Dacă persoana iubită nu vede un furnizor de servicii de sănătate mintală, îi puteți da numărul de telefon pentru o linie locală de criză și îi puteți încuraja să-și vadă medicul. Persoana dragă ar putea, de asemenea, să poată accesa servicii prin școala, locul de muncă, comunitatea culturală sau religioasă din care face parte.

Sprijinul oferit unei persoane dragi poate fi o experiență dificilă pentru oricine, deci este important să aveți grijă de propria sănătate mintală în acest timp și să căutați asistență dacă simtiti ca aveți nevoie de ea.

Vă rugăm să sunați la 0800-801-200 (TelVerde AntiSuicid) sau la 112 în cazul în care simțiți că viața nu mai merită trăită, aveți gânduri de suicid sau ați făcut un plan în acest sens!

Sursă text: Suicide prevention – CMHA (Asociația Canadiană pentru Sănătate Mintală) 

Tradus cu persmisiune de Dr. Vintilă Denisa

Lasă un comentariu