În cadrul celei de-a 72-a Adunări Generale a OMS, s-a stabilit că, începând din anul 2019, ziua de 17 septembrie să fie declarată Ziua Mondială a Siguranței Pacientului. Acest lucru a fost făcut pentru a recunoaște siguranța pacienților ca o prioritate globală a sănătății.
În fiecare an, o nouă temă este selectată pentru a evidenția un domeniu prioritar al siguranței pacienților. Pentru Ziua Mondială a Siguranței Pacienților 2024, tema selectată este „Îmbunătățirea diagnosticului pentru siguranța pacienților”.
Planul Global de Acțiune pentru Siguranța Pacienților 2021-2030 subliniază necesitatea de a asigura siguranța proceselor de diagnosticare și încurajează țările să adopte strategii care reduc erorile de diagnostic. Aceste erori reprezintă aproape 16% din vătămările care pot fi prevenite în sistemele de sănătate.
Sub sloganul „Un diagnostic corect înseamnă siguranță!”, OMS solicită eforturi concertate pentru a reduce semnificativ erorile de diagnostic. Aceste eforturi includ:
- Stabilirea istoricului complet al pacientului
- Efectuarea unei examinări clinice amănunțite
- Îmbunătățirea accesului la testele de diagnosticare
- Implementarea metodelor de identificare și de învățare din erorile de diagnostic
- Adoptarea de soluții bazate pe tehnologie
Pentru a marca această zi, invităm pe toți cei interesați să:
- Poarte un obiect vestimentar sau accesoriu de culoare portocalie (cravată, panglică, eșarfă, broșă, banderolă) pe data de 17 septembrie.
- Ilumineze în portocaliu fațadele clădirilor spitalelor, în seara zilei de 17 septembrie 2024, acolo unde este posibil.
Portocaliu este culoarea desemnată de OMS ca simbol al Zilei Mondiale a Siguranței Pacientului. Clădiri emblematice, monumente și instituții publice din București și din țară, precum și spitale, vor fi iluminate în portocaliu în seara zilei de 17 septembrie.
Echipa Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate