Mai jos regăsiți textul integral trimis redacției ziarului ”Observatorul Prahovean” în data de 15.04.2024, dar care a fost publicat parțial pe site-ul publicației în aceeași zi.
Ca urmare a apariției on-line în publicația dumneavoastră, a articolului
”Disperarea unei mame”, punctul de vedere al conducerii și al colectivului medical din Spitalul de Psihiatrie Voila este următorul:
- Pacientul, despre care se face vorbire în articol, a fost internat ca urmare a programării făcute de mamă, dar cu acordul acestuia . Pacientul nu are instiuită tutelă specială, nu este pus sub interdicție, deci acordul pentru internare, dat de pacient este obligatoriu și suficient. El a fost internat în urmă cu două săptămâni;
- Despre diagnostic ați primit informații de la mama (acestea nefiind informații de interes public pe care instituția noastră să le poată oferi);
- Tratamentul și îngrijirea pacientului pe parcursul internării au fost stabilite în raport cu afecțiunea psihică și cu starea lui, cu respectarea protocoalelor medicale și a drepturilor pacientului și doar în scopul ameliorării simptomelor manifestate.
- Acuzația mamei referitoare la lipsa de deontologie a specialiștilor noștri, în ceea ce privește refuzul de transfer al pacientului la Spitalul din Dumbrăveni, este total lipsită de temei, noi considerând că o atare procedură ar fi reprezentat un abuz din partea noastră, pe de-o parte pentru faptul că pacientul și-a exprimat acordul pentru internare în unitatea noastră și nu în alt spital, iar pe de altă parte, pe care o considerăm cea mai importantă, faptul că evoluția simptomatologiei sale NU impune transferul la alt spital ci EXTERNAREA sa din spital. Mai mult decât atât, pacientul se află sub incidența articolului 109 Cod Penal, care prevede măsura de siguranță a obligării la tratament la domiciliu, măsură ce a fost stabilită de către instituțiile abilitate din teritoriu (Medicină legală, Instanța de judecată).
În abordarea cazurilor psihiatrice mutarea dintr-o instituție medicală în alta, pentru o perioadă îndelungată, fără încercarea reintegrării în familie și în societate, nu face decât să-i crească sentimentul de inadaptabilitate, de stigmă a unei boli psihice, pe care o poartă deja psihiatria și pacienții psihiatrici;
Considerăm că astfel de articole nu le fac viața mai ușoară pacienților nostri și sunt o piedică în calea destigmatizării persoanelor cu afecțiuni psihice. Persoanele cu afecțiuni psihice au drepturi egale , iar afecțiunea psihică nu trebuie să le definească întreaga existență și nici nu trebuie să rămână întreaga viață în spital, sub stigma bolnavului psihic;
Spitalul este doar o ”stație” în parcursul de viață al acestor bolnavi, o ”stație” în care se opresc pentru a fi ajutați, îndrumați, dar care nu poate suplini afecțiunea, sprijinul și suportul familial, astfel încât pacienții să-și găsească un loc în societate, alături de noi.
Susținem cele menționate anterior cu atât mai mult cu cât astăzi, când există medicamente și tratamente adaptate simptomatologiei psihiatrice, cu care acești pacienți pot duce o viață normală, însă toate acestea nu se pot realiza decât cu suportul rețelei familiale și sociale, nicidecum doar cu internări continue în diverse instituții de specialitate.
Cu stimă,
Manager dr. Irina Minescu și Colectivul de Medici al Spitalului de Psihiatrie Voila, Câmpina
De asemenea vă rugăm să folosiți denumirea corectă a instituției noastre: Spitalul de Psihiatrie Voila Câmpina!