Tulburările de dispoziție sunt condiții care determina oamenii să simtă emoții intense, prelungite, ce le afectează negativ bunăstarea mintală, sănătatea fizică, relațiile și comportamentul. Pe lângă manifestările depresive, o persoană cu tulburare bipolară prezintă și episoade de manie.
Simptomele maniei pot include:
- optimism extrem, euforie și sentimente de grandoare
- fugă de idei și hiperactivitate
- o nevoie scăzută de somn
- iritabilitate crescută
- impulsivitate și, eventual, comportament nesăbuit
Cu toții experimentăm schimbări de dispoziție. Uneori ne simțim energici, productivi și plini de inspirație, iar alteori ne simțim triști, iritabili sau debusolați. Dar acest contrast între stările de spirit nu durează mult și ne putem desfășura liniștiți activitatea de zi cu zi.
Depresia și tulburarea bipolară sunt două tulburări mintale care schimbă complet modul în care oamenii se simt și îngreunează desfășurarea rutinei zilnice.
Ce este depresia?
Depresia este o tulburare afectivă (care afectează starea de spirit), cu impact asupra modului în care oamenii gândesc despre ei înșiși, modul în care se raportează la ceilalți și felul în care interacționează cu lumea din jurul lor. Este mai mult decât „o zi proastă” sau „o stare neplăcută de moment”.
Fără un sprijin stabil, inclusiv tratament medicamentos, depresia poate dura o perioadă foarte lungă de timp.
O persoană care suferă de depresie se simte tristă, lipsită de valoare, lipsită de speranță, vinovată sau poate avea stări anxioase. Unii se pot simți iritabili sau chiar furioși. Oamenii își pierd interesul pentru lucrurile de care se bucurau și se pot îndepărta de persoanele apropiate.
Poate fi greu să vă concentrați, să învățați lucruri noi sau să luați decizii. Depresia poate schimba inclusiv obiceiurile alimentare și somnul, iar multe persoane se confruntă cu probleme generale de sănătate.
Vârsta și sexul pot avea, de asemenea, un impact asupra modului în care oamenii experimentează depresia. Bărbații simt mai degrabă furie sau iritabilitate decât tristețe. Tinerii și vârstnicii pot experimenta modificări durabile ale dispoziției, care sunt în mod eronat privite ca o parte normală a creșterii sau a îmbătrânirii.
Ce este tulburarea bipolară?
Tulburarea bipolară este o altă tulburarea mintală care afectează dispoziția, în care oamenii experimentează atât episoade de depresie, cât și episoade de manie.
Episoadele depresive din tulburarea bipolară sunt aceleași cu cele prezente în celelalte tipuri de depresie.
Mania este o dispoziție neobișnuit de crescută, în care apare fuga de idei și o stare de hiperactivitate. Oamenii se pot simți ireal de încrezători în forțele proprii, fericiți sau foarte puternici. Multe persoane nu dorm corespunzător când au episoade maniacale. Pot acționa fără să se gândească la consecințe și să facă lucruri riscante, pe care nu le-ar face în mod normal.
Oamenii experimentează de obicei perioade de bunăstare între episoade de depresie sau manie. Totuși, un număr mic de pacienți poate experimenta episoade care se succed rapid.
Frecvența și tipul de episoadelor pot varia, de asemenea, foarte mult. De exemplu, unii oameni experimentează multe episoade de depresie cu doar câteva episoade de manie. Alții experimentează perioade lungi de normalitate, cu puține episoade depresive/maniacale în timpul vieții.
Pe cine pot afecta aceste tulburări?
Depresia și tulburarea bipolară pot afecta pe oricine. Acestea sunt cauzate probabil de multipli factori care funcționează împreună, inclusiv istoricul familial, biologia, mediul, experiențele personale de viață, personalitatea și problemele cronice de sănătate.
Ce pot face?
Depresia și tulburarea bipolară pot fi foarte dificile. Mulți oameni se învinovățesc pentru sentimentele pe care le au sau se întreabă de ce nu pot pur și simplu “trece peste asta”. Unii pacienți cred inclusiv că trebuie să trăiască cu toate aceste simptome și să se descurce singuri cu ele, deoarece se tem de ce vor gândi alții dacă vor cere ajutor.
Depresia și tulburarea bipolară sunt adevărate boli și merită îngrijire și sprijin.
Oamenii pot și se vor recupera, dacă apelează la ajutor.
Psihoterapie și sprijin
Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) este adesea prima opțiune de tratament pentru tulburările usoare ușoare și moderate de dispoziție. Vă învață cum funcționează împreună gândurile, sentimentele și comportamentele dumneavoastră. De asemenea, vă poate învăța abilități importante, cum ar fi rezolvarea problemelor, gestionarea stresului, gândirea realistă și relaxarea.
Grupurile de sprijin sunt, de asemenea, foarte importante. Depresia și tulburarea bipolară pot izola persoanele afectate de cei apropiați, iar izolarea poate suplimenta problemele de dispoziție. Grupurile de asistență sunt un loc sigur pentru a vă împărtăși experiențele, a învăța de la ceilalți și pentru a vă conecta cu persoane care înțeleg prin ce treceți.
Grija față de bunăstarea dvs. este deosebit de importantă, mai ales în perioada de recuperare. Exercițiile fizice regulate vă pot stimula starea de spirit și vă pot ajuta să gestionați stresul. Un regim alimentar sănătos și menținerea unui program corespunzător de somn sunt, de asemenea, foarte utile. Este întotdeauna important să petreceți timp făcând activități care vă plac, să găsiți strategii de relaxare care să funcționeze pentru dvs. și să petreceți timp cu cei dragi.
Tratament medicamentos
Antidepresivele sunt principalul tip de medicamente utilizate pentru tratarea depresiei. Există diverse clase și tipuri de antidepresive, iar fiecare funcționează diferit. Cu toate acestea, antidepresivele pot să nu fie cea mai bună opțiune pentru tulburarea bipolară. În schimb, tulburarea bipolară poate fi tratată cu stabilizatori ai dispoziției sau chiar cu agenți antipsihotici.
Deși medicamentele pot ajuta unele simptome, nu pot interveni în tiparele de gândire sau în convingerile care stau la baza problemelor de dispoziție. Majoritatea oamenilor folosesc o schema terapeutică în care sunt asociate medicamente și psihoterapie.
Alte opțiuni
Dacă depresia este foarte gravă sau durează o perioadă îndelungată de timp, medicii pot recomanda terapia electroconvulsivantă (TEC). TEC poate fi foarte utilă, în special atunci când alte tratamente nu au funcționat. Există și alte opțiuni, cum ar fi terapia cu lumină (fototerapia) pentru anumite tipuri de depresie, dar întotdeauna trebuie să cu medicul dvs. înainte de a încerca ceva nou.
Prevenirea recidivelor
O recidivă este reprezentată de momentul în care simptomele revin. Problemele vă pot fi reduse enorm dacă știți când să cereți ajutor.
Planurile de prevenire a recidivelor – pregătite atunci când vă simțiți bine – identifică adesea semnele de avertizare timpurie. Enumerați strategiile de tratament care au funcționat în trecut și atribuiți sarcini persoanelor cheie din viața dumneavoastră, care vă pot sprijini în procesul de recuperare. Planul dvs. poate fi un acord formal cu medicul psihiatru sau un plan informal cu cei dragi.
Cum pot ajuta o persoană apropiată?
Când cineva drag este diagnosticat cu depresie sau tulburare bipolară, mulți dintre noi se întreabă cum pot ajuta cu adevărat. Puteți oferi sprijin în diferite moduri: fie sprijin emoțional, fie suport practic, pentru a-i ajuta pe cei apropiați să aibă un proces de recuperare cât mai lin.
De asemenea, puteți ajuta o persoană dragă să recunoască și să urmărească semnele de recidivă sau alte dificultăți, care sunt o parte importantă în menținerea stării de bine.
Persoanele care experimentează un episod de depresie pot avea gânduri de suicid. Acesta este un semn major că o persoană dragă are nevoie de sprijin suplimentar. Dacă credeți că o persoană apropiată este în pericol, nu ezitați să sunați la 112 sau să îl convingeți să mergeți împreună la cea mai apropiată camera de gardă.
Iată câteva sfaturi generale:
- Aflați mai multe despre tulburările mintale și ascultați-l pe cel drag pentru a înțelege mai bine experiențele lui
- Cineva care se confruntă cu un episod de depresie poate dori să petreacă timp singur sau să acționeze frustrat, iar acest lucru poate afecta sentimentele altor persoane. Acestea sunt doar simptome – nu este vorba despre dvs.
- Întrebați-o pe persoana iubită cum puteți ajuta. Gândiți-vă să oferiți ajutor practic în sarcinile de zi cu zi
- Asigurați-vă că așteptările dvs. sunt realiste. Recuperarea necesită timp și răbdare. Contează foarte mult să recunoașteți eforturile persoanei dragi spre îmbunătățirea stării de sănătate, indiferent de rezultate
- Stabiliți-vă propriile limite și vorbiți deschis despre comportamentele pe care nu sunteți dispus/dispusă să le acceptați
- Căutați sprijin pentru dvs. și gândiți-vă să vă alăturați unui grup de sprijin pentru persoane care trec prin aceeași situație. Dacă și alți membrii ai familiei sunt afectați de boala cuiva drag, luați în considerare consilierea familială
Dacă ți-a plăcut acest articol și vrei să afli mai multe, poți descărca această broșură plină de informații utile și ușor de înțeles. Te rugăm să o distribui și cunoscuților tăi pentru a-i ajuta să înțeleagă mai bine patologiile din sfera psihiatrică. Îți mulțumim!
Vezi și varianta veche a broșurii.
Sursă text: Depression and Bipolar Disorder – CMHA (Asociația Canadiană pentru Sănătate Mintală)
Tradus cu persmisiune de Dr. Vintilă Denisa
1 Comentariu
Maria
Depresia are si o cauza genetic? De la cine avem risc de a o mosteni?