Depresia la vârstnici – Campanie ”Sănătatea mintală este o prioritate” 2022.

depresia la varstnici

Ce este sănătatea mintală?

Pentru oameni, sănătatea mintală este o resursă care le permite să își realizeze potențialul intelectual și emoțional, să își găsească și să-și îndeplinească rolurile în viața socială, școlară și profesională.

Pentru societăți, sănătatea mintală bună a indivizilor contribuie la prosperitate, solidaritate și justiție socială. În schimb, lipsa sănătății mintale impune costuri și pierderi multiple, cetățenilor și sistemelor sociale.

Organizația Mondială a Sănătății descrie sănătatea mintală ca fiind:

„O stare de sănătate în care individul își realizează abilitățile, poate face față tensiunilor normale ale vieții, poate lucra productiv și este capabil să contribuie și el la dezvoltarea comunității“.

depresia la varstnici

Ce este depresia?

Este o boală caracterizată de tristețe persistentă și o pierdere a interesului pentru activitățile care aduceau bucurie în mod normal, însoțită de dificultăți în desfășurarea activităților zilnice.

Simptomele depresiei la vârstnici

Depresia la vârstnici este deseori confundată cu simptomele și semnele îmbătrânirii normale. Acestea sunt neglijate și netratate deoarece coincid cu alte afecțiuni de care majoritatea persoanelor în vârstă suferă.

depresia la varstnici

Factori de risc pentru apariția depresiei la vârstnici

Unele dintre schimbările de viață care apar odată cu îmbătrânirea pot provoca depresie.

Persoanele în vârstă sunt mai susceptibile de a experimenta evenimente negative, precum doliul sau scăderea statutului socio-economic odată cu pensionarea.

Depresia în rândul persoanelor în vârstă este adesea asociată cu afecțiuni fizice, cum ar fi boli de inimă, hipertensiune arterială, diabet sau dureri cronice, dar și cu evenimente dificile de viață, cum ar fi pierderea unui persoane iubite sau o capacitate redusă de a face lucruri care erau posibile în tinerețe.

depresia la varstnici

Cum puteți ajuta o persoană care suferă de depresie?

Ce puteți face dacă vă simțiți trist?

Bibliografie

  1. Cosman D, Coman H. Melancolia. De la tristețe la sinucidere, Editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2018.
  2. http://www.withseniorsinmind.org/blog/2018/11/21/how-to-avoid-loneliness-in-older-age.
  3. https://emc.formaremedicala.ro/cursuri-medicale/depresia/.
  4. Green Paper – Improving the mental health of the population – Towards a strategy on mental health for the European Union/* COM/2005/0484 final*/.
  5. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=celex%3A52005DC0484.

Material realizat în cadrul subprogramului de evaluare și promovare a sănătății și educație pentru sănătate al Ministerului Sănătății – pentru distribuție gratuită. 

depresia la varstnici

Lasă un comentariu