Depresia la vârstnici – Campanie ”Sănătatea mintală este o prioritate” 2022.

depresia la varstnici

Ce este sănătatea mintală?

Pentru oameni, sănătatea mintală este o resursă care le permite să își realizeze potențialul intelectual și emoțional, să își găsească și să-și îndeplinească rolurile în viața socială, școlară și profesională.

Pentru societăți, sănătatea mintală bună a indivizilor contribuie la prosperitate, solidaritate și justiție socială. În schimb, lipsa sănătății mintale impune costuri și pierderi multiple, cetățenilor și sistemelor sociale.

Organizația Mondială a Sănătății descrie sănătatea mintală ca fiind:

„O stare de sănătate în care individul își realizează abilitățile, poate face față tensiunilor normale ale vieții, poate lucra productiv și este capabil să contribuie și el la dezvoltarea comunității“.

1

Ce este depresia?

Este o boală caracterizată de tristețe persistentă și o pierdere a interesului pentru activitățile care aduceau bucurie în mod normal, însoțită de dificultăți în desfășurarea activităților zilnice.

Simptomele depresiei la vârstnici

Depresia la vârstnici este deseori confundată cu simptomele și semnele îmbătrânirii normale. Acestea sunt neglijate și netratate deoarece coincid cu alte afecțiuni de care majoritatea persoanelor în vârstă suferă.

depresia la varstnici

Factori de risc pentru apariția depresiei la vârstnici

Unele dintre schimbările de viață care apar odată cu îmbătrânirea pot provoca depresie.

Persoanele în vârstă sunt mai susceptibile de a experimenta evenimente negative, precum doliul sau scăderea statutului socio-economic odată cu pensionarea.

Depresia în rândul persoanelor în vârstă este adesea asociată cu afecțiuni fizice, cum ar fi boli de inimă, hipertensiune arterială, diabet sau dureri cronice, dar și cu evenimente dificile de viață, cum ar fi pierderea unui persoane iubite sau o capacitate redusă de a face lucruri care erau posibile în tinerețe.

factori de risc depresie

Cum puteți ajuta o persoană care suferă de depresie?

Ce puteți face dacă vă simțiți trist?

Bibliografie

  1. Cosman D, Coman H. Melancolia. De la tristețe la sinucidere, Editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2018.
  2. http://www.withseniorsinmind.org/blog/2018/11/21/how-to-avoid-loneliness-in-older-age.
  3. https://emc.formaremedicala.ro/cursuri-medicale/depresia/.
  4. Green Paper – Improving the mental health of the population – Towards a strategy on mental health for the European Union/* COM/2005/0484 final*/.
  5. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=celex%3A52005DC0484.

Material realizat în cadrul subprogramului de evaluare și promovare a sănătății și educație pentru sănătate al Ministerului Sănătății – pentru distribuție gratuită. 

minister png

1 Comentariu

  • Avatar of Pușcașu Daniela

    Pușcașu Daniela

    10 ianuarie 2024 - 21:39

    Bună seara!
    Am citit acest articol cu mare interes.
    Mama mea cred ca suferă de această depresie. Și, într-adevăr, o perioadă, am crezut ca sunt doar niște semne de îmbătrânire.
    Dar acum sunt sigură de starea în care se află. Este tot timpul supărată, nimic nu e frumos, nimic nu e și nu va fi bine…Nu mâncare, nu plimbare,la tv se uită doar la emisiuni deprimante.
    Și de aceea,aș dori să știu dacă ar fi posibilă o internare la dvs. Până să citesc acest articol, nu îmi trecuse, măcar, prin cap să merg cu ea la un medic psihiatru. Ea și-ar dori să meargă la medic, dar ar fi vrut sa meargă la mai multe specializări, pentru că nu își dădea seama de unde i se trage starea pe care o are.
    Mi-aș dori să primesc de la dvs,cel puțin un sfat vizavi de această situație. Cred că ne-ar ajuta foarte mult.
    Mulțumesc!

Lasă un comentariu