Cum să ajuți o persoană dependentă de alcool?

dependenta alcool

Abuzul și dependența de alcool nu afectează doar persoana care bea, ci afectează și familiile și pe cei dragi. Îngrijirea unui prieten sau a unui membru al familiei care se luptă cu o dependență de alcool poate fi atât dureroasă, cât și frustrantă. Persoana iubită poate perturba viața de familie, neglijându-și responsabilitățile, intrând în dificultăți financiare și juridice. În perioadele de ebrietate vă tratează cu dispreț sau chiar cu violență pe dumneavoastră și pe ceilalți membri ai familiei.

Recunoașterea semnelor unei persoane ce are o problemă cu băutura

Pentru mulți oameni, consumul de alcool este o parte obișnuită a vieții. În majoritatea locurilor, este legal și acceptabil din punct de vedere social ca un adult să savureze o băutură alcoolică. Dar, din moment ce efectele alcoolului variază atât de mult de la o persoană la alta, nu este întotdeauna ușor de spus când consumul de alcool al unei persoane dragi a trecut linia de la consumul responsabil social la abuz. Nu există o cantitate specifică care să indice că cineva are o tulburare de consum de alcool. Mai degrabă, este definit de modul în care băutul afectează viața celui drag.

O persoană are semnele unei dependențe de alcool dacă:

– neglijează în mod regulat responsabilitățile de acasă, de la serviciu sau de la școală, deoarece este în stare de ebrietate sau mahmureală;

– consumă alcool des sau mai mult decât intenționa;

– minte sau încearcă să ascundă cât consumă;

– a leșinat sau nu-și amintește ce a spus sau a făcut atunci când consuma alcool;

– continuă să bea chiar și atunci când provoacă probleme în relațiile lor cu tine și cu ceilalți;

– utilizează alcool pentru auto-vindecarea unei probleme de sănătate mintală cum ar fi anxietatea, depresia sau tulburarea bipolară.

Cum să abordezi o persoană dependentă de alcool?

Nu este ușor să vorbești cu cineva despre consumul de alcool. S-ar putea să vă temeți că, dacă vă exprimați îngrijorarea, persoana se va supăra, va apăra sau pur și simplu va nega că are o problemă. De fapt, toate acestea sunt reacții comune. Dar acesta nu este un motiv pentru a evita să spui ceva. Este probabil ca băutul celui drag să nu se oprească singur; este mai probabil să se înrăutățească până când vorbiți.

Deși este important să fii deschis și sincer cu privire la preocupările tale, trebuie să reții că nu poți forța pe cineva să nu mai abuzeze de alcool. Oricât de mult îți dorești și pe cât de greu de urmărit, nu poți face pe cineva să nu mai bea. Alegerea depinde de ei. Totuși, ceea ce puteți face este să le oferiți pașii pe care îi pot face pentru a rezolva problema lor – indiferent dacă sună la o linie de asistență, discutați cu un medic sau consilier să intrați în tratament sau să mergeți la o întâlnire de grup.

Sfaturi pentru a vorbi cu cineva despre consumul de alcool

Lucruri care ajută

  1. Alegeți un moment în care persoana iubită nu bea și sunteți calm și concentrat. Alegeți un loc liniștit și privat, unde nu veți fi întrerupt – și opriți telefonul și alte dispozitive pentru a evita distragerea atenției.
  2. Exprimați-vă îngrijorările într-un mod grijuliu. Spune-i persoanei dragi grijile pe care le ai cu privire la consumul de alcool și efectele pe care le are asupra sănătății lor, a relației tale și a familiei în ansamblu. Încercați să rămâneți neutri și să fiți plini de compasiune, mai degrabă decât să judecați comportamentul persoanei dragi sau să încercați să-i fie rușine.
  3. Încurajați-l pe cel drag să se deschidă cu privire la motivele pentru care abuzează de alcool. ”Sunt stresați, plictisiți, singuri sau anxioși, de exemplu?” Mulți factori diferiți ar putea contribui la consumul de alcool, dar pentru a rămâne sobru persoana iubită va trebui să soluționeze orice cauză care stă la baza lor.
  4. Luați în considerare organizarea unei întâlniri de familie sau a unei intervenții dacă preferați să nu mergeți singuri. Din nou, toată lumea să aibă o atitudine empatică, mai degrabă decât să vadă acest lucru ca pe o oportunitate de a intimida, acuza sau degaja furia împotriva persoanei dependentă de alcool.

Lucruri de evitat

  1. Nu luați în mod personal reacțiile negative. Este posibil să ia mai multe încercări pentru a începe o conversație reală cu persoana iubită despre consumul de alcool. Așteptați respingeri și negare. Acordați persoanei timp și spațiu pentru a se împăca cu preocupările dumneavoastră și a începe să vadă singură problema.
  2. Nu încercați să amenințați, să pedepsiți, să mituiți sau să predicați. Evitați apelurile emoționale care nu fac decât să adauge sentimentul de vinovăție al băutorului și să le sporească constrângerea de a bea. Oferiți sfaturi, nu ultimatumuri.
  3. Nu încercați să mușamalizați sau să scuzați comportamentul persoanei iubite. Încercarea de a-i proteja de responsabilitățile lor îi va împiedica să vadă consecințele negative ale consumului de alcool și i-ar putea întârzia în decizia de a cere ajutor pentru această problemă.
  4. Nu vă învinovățiți. Nu ești de vină pentru dependența persoanei iubite, nu ești vinovat sau responsabil pentru comportamentul lor și nu poți să-i schimbi peste noapte.

Încurajează-l pe cel drag să accepte ajutor

Nu vă așteptați ca persoana iubită să depășească singură problema de băut. Chiar dacă nu necesită supraveghere medicală pentru a se retrage în siguranță, vor avea nevoie în continuare de asistență, îndrumare și noi abilități de coping pentru a renunța sau a reduce consumul de alcool.

Vă puteți încuraja prietenul sau membrul familiei să obțină ajutor astfel:

  1. Oferindu-te să-i însoțești la programări medicale, întâlniri de grup sau sesiuni de consiliere.
  2. Stând cu ei în timp ce sună la o linie de asistență pentru sfaturi.
  3. Realizarea unui plan concret cu ei, detaliind ce schimbări vor face și cum.
  4. Rolul tău nu se termină atunci când iubitul tău este de acord să caute ajutor.

Recuperarea este un proces continuu, care necesită timp și răbdare. Cineva care abuzează de alcool nu va deveni în mod magic o altă persoană după ce va ajunge la sobrietate. De fapt, se vor confrunta cu o serie de noi provocări. Va trebui să găsească noi moduri de a trăi fără alcool și vor trebui, de asemenea, să abordeze problemele care au condus la abuzul de alcool în primul rând. Dar cu sprijinul și dragostea dumneavoastră continuă, ei pot ajunge acolo.

Opțiuni de tratament

Medicul psihiatru sau medicul de familie al persoanei dragi îi poate evalua tiparele de consum, îi poate evalua starea generală de sănătate și orice tulburări asociate și poate oferi recomandări de tratament. Dacă este cazul, medicul poate chiar să prescrie medicamente aprobate pentru a ajuta la tratarea dependenței de alcool.

Participarea la un program în 12 pași sau la un alt grup de sprijin este una dintre cele mai frecvente opțiuni de tratament pentru abuzul și dependența de alcool. Întâlnirile AA și grupurile similare permit persoanei dragi să petreacă timp cu alții care se confruntă cu aceleași probleme. Pe lângă reducerea sentimentului lor de izolare, persoana iubită poate primi sfaturi pentru a rămâne sobru și pentru a se descărca de la alții care își înțeleg propriile lupte. Studiile sugerează că legătura socială oferită de aceste grupuri poate ajuta persoana iubită să-și dezvolte încrederea în propria capacitate de a evita alcoolul în situații sociale și să le susțină sobrietatea.

Tratamentele comportamentale includ sesiuni de terapie individuală, de grup și de familie. Acestea vă pot ajuta persoana iubită să identifice cauzele profunde ale consumului de alcool, să repare relațiile deteriorate, să dezvolte abilități de a opri sau de a reduce consumul de alcool și să învețe cum să facă față declanșatorilor de alcool care ar putea determina recăderea acestora.

Sprijinirea recuperării persoanei dragi

Recuperarea după alcoolism sau o problemă cu consumul de alcool poate fi un drum cu suișuri și coborâșuri. Aproximativ jumătate dintre persoanele care finalizează tratamentul pentru abuzul de alcool pentru prima dată rămân sobre, în timp ce cealaltă jumătate recidivează și revin la băut la un moment dat. Este obișnuit ca oamenii să necesite tratament de mai multe ori pentru a obține în cele din urmă sobrietatea. Asta înseamnă că veți avea nevoie de multă răbdare când veți sprijini recuperarea persoanei dragi.

  1. Încurajează-ți persoana iubită să cultive noi interese.
  2. Sugerați activități sociale care nu implică băuturi.
  3. Ajutați persoana să abordeze problemele care au condus la băutură.
  4. Nu activați persoana respectivă prin certuri sau stres inutil.
  5. Ajută-i să găsească modalități mai sănătoase de a face față stresului.
  6. Pregătește-te pentru recidive, dar nu te învinovăți.

Abordarea problemei de alcool a unei persoane dragi se poate simți ca un roller-coaster emoțional și poate afecta grav sănătatea, perspectivele și bunăstarea. Este vital să rămâi în siguranță, să ai grijă de propria sănătate și să primești sprijinul de care ai nevoie.

Nu porniți la luptă singuri. Este important să ai oameni cu care poți vorbi sincer și deschis despre ceea ce treci. Apelează la prieteni de încredere, la un grup de sprijin, la oameni din comunitatea ta de credință sau la propriul terapeut.

Nu neglija propriile nevoi. Încercați să nu permiteți comportamentului persoanei dragi să vă dicteze propria sănătate și fericire. Recuperarea persoanei dragi poate fi un proces îndelungat, deci trebuie să vă mențineți un echilibru în viață. Țineți pasul cu munca, programările și planurile sociale.

Stabiliți limite. Oricât de mult iubești persoana cu problema băuturii și cât de supărător poate fi să te uiți cum se luptă cu dependența lor, nu poți face decât atât.

Gestionați stresul. Îngrijorarea și stresul față de persoana iubită pot avea un impact asupra minții și corpului tău, așa că găsește modalități de a ușura presiunea. A mânca corect, a face mișcare în mod regulat și a dormi bine poate ajuta la menținerea stresului sub control.

Descarcă broșura ”Psihiatria pe înțelesul tuturor” prin care facilităm procesul de informare corectă asupra tulburărilor de sănătate mintală.

Bibliografie:

https://www.helpguide.org/articles/addictions/helping-someone-with-a-drinking-problem.htm

3 Comentarii

  • Avatar of Turcanu

    Turcanu

    14 aprilie 2022 - 6:19

    Va rog ajutatima

  • Avatar of Ivanov Mihail

    Ivanov Mihail

    5 februarie 2024 - 17:51

    Tot ce scrie aici e degeaba mie îmi trebuie medicamente ca sa vomite tot alcoolul care il bea sau chetuit milioane prin spitale dezalcoolizare si totul în zadar

  • Avatar of Diana

    Diana

    4 noiembrie 2024 - 23:15

    Din pacate daca te apuci sa bei alcool si mai esti si in depresie de acolo totul o ia la vale!Eu ma uit la mine si nu imi vine sa cred!Pana la 36 de ani nu am baut nimic dar nimic pentru ca stiam ca tatal a fost alcoolic si a murit din aceasta cauza plus ca si-a parasit familia si a uitat de noi!Dar uneori nu vedem bine sau sa spun nu am vazut bine!Remarca unui barbat pe langa ce de mica sufer de depresie,ma pus naiba sa beau!De acolo oricat a incercat mama mea sau altii sa ma opreasca nu ma putut oprii nimeni!Cand am vazut in ce hal arat,extrem de imbatranita,m-am ingrasat,tulburari de menstra si alte probleme!Deci m-am oprit singura am spus ca nu pot sa ma distrug singura pentru o remarca tampita facuta de un barbat!Oricat ar fi de greu mai bine te uiti cum areti si spui gata decat sa te distrugi de unul singur!Nu merita absolut deloc!La aproape 39 de ani arat ca o femeie trecuta de 50 de ani de ce pentru am abuzat de alcool!Nu am vrut sa ascult pe nimeni pana nu m-am trezit singura si la propriu si la figurat!Nimic din aceasta lume nu merita sa va apucati de alcool dar tot in acelasi timp sa nu va lasati!

Lasă un comentariu