𝗖𝗥𝗘𝗔𝗔𝗧𝗶𝗩 – Centrul de Recuperare și Educație împotriva Adicțiilor pentru Adolescenți și Tineri la Voila

ZDB 2024 Ianuarie Creaativ KV2 cover FB e1704881162208

Ce este CREAATiV?

CREAATiV este un spațiu de internare modern și un program terapeutic individualizat organizat în cadrul Spitalului de Psihiatrie Voila , Câmpina jud. Prahova.
Astfel:
✴️CREAATiV ➡️ reprezintă 24 de paturi, dedicate adolescenților cu adicții, din cele 60 de paturi ale Secțiilor de copii ale Spitalului de Psihiatrie Voila Câmpina
( Sanatoriu și Compartimentul de Psihiatria copilului și adolescentului)
✴️CREAATiV ➡️ înseamnă un program terapeutic cu o abordare profesionistă și specifică pentru adolescenții cu tulburări legate de consumul de substanțe, legate de dependența de substanțe, jocuri de noroc și alte dependențe.

✅Cum se face accesul în CREAATiV?

1. Adolescentul se va interna în cadrul Compartimentului de psihiatrie copii si adolescenți sau la Secția sanatorială de psihiatrie copii și adolescenți, la unul dintre medicii psihiatri de copii și adolescenți, respectiv la Dr. Irina Minescu, Dr. Elena Iliescu, Dr. Daniela Handolescu, în prezența și cu acordul părintelui/părinților sau a reprezentantului legal.
*Internarea se face în baza unei programări telefonice prealabile la numerele de telefon:
☑️Dr. Minescu 0759 043 282
☑️Dr. Iliescu 0774025689
☑️Dr. Handolescu 0759043280
* La internare părinții /reprezentanții legali se vor prezenta cu actele de identitate personale și cu cele ale adolescentului și cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul psihiatru de copii și adolescenți din teritoriu
* În cazuri excepționale, de urgente psihiatrice majore, internarea se va face direct, fără bilet de trimitere și fără programare

2. În perioada primelor 5-7 zile de internare adolescentul va fi evaluat în cadrul echipei terapeutice: medic- psiholog -asistent, conform procedurilor interne, și va primi sau nu recomandarea de a intra în programul terapeutic și în spațiul CREAATiV.

3 . Ulterior recomandării de a intra in CREAATiV,  adolescentul împreună cu familia sau reprezentantul legal vor semna un acord de colaborare și intrare în program, acord prin care își vor asuma participarea la activități și respectarea regulilor programului.

4. Pe perioada internării, adolescentul și familia sa vor participa la activitățile terapeutice din programul CREAATiV, iar medicul curant, împreună cu echipa terapeutica, va decide perioada internării și data externării.

5. La externarea din spital și ieșirea din programul CREAATiV, adolescentul va primi recomandări specifice pentru dispensarizarea în următoarea perioadă de către medicul curant sau de către un medic/psiholog/psihoterapeut din ambulatoriul de specialitate din teritoriu.

minescu

Dr. Irina Minescu

Amplasamentul Spitalului Voila, la distanță de marile aglomerări urbane, parcul natural în care ne desfășurăm activitatea, alături de dorința noastră, a echipei Voila, de a contribui la ”mai binele” aproapelui nostru fac ca acest proiect să fie nu doar necesar, dar și o reușită, pentru că vom crea prin acest parteneriat o opțiune de încredere, profesionistă, în domeniul psihiatriei copilului și adolescentului – un Centru rezidențial specializat de tratament al adicțiilor la adolescenți/tineri. Un parteneriat cu psihologi instruiți în domeniul adicției, cu Clinica Atelier Psy – dedicată acestei patologii, și îmbunătățirea condițiilor de cazare prin aportul Asociației Zi de Bine este exact ce Spitalul de Psihiatrie Voila are nevoie.

eugen hriscu 1 modified

Dr. Eugen Hriscu

Plecăm de la realitatea extrem de dureroasă că în România, în 2024, nu există niciun singur centru, de stat sau privat, care să ofere îngrijiri rezidențiale profesioniste, de psihiatrie și psihologie, copiilor și adolescenților care se confruntă cu probleme legate de consumul de substanțe – alcool, droguri, medicamente. În acest context, noi cei de la Clinica de psihiatrie și psihoterapie Atelier Psy București, clinică specializată în tratarea dependențelor și prima clinică de sănătate mintală care s-a adresat specific adolescenților dependenți de droguri, ne bucurăm să facem parte dintr-un parteneriat cu oameni și instituții care cred că dependențele pot fi tratate și că putem oferi o șansă de vindecare acestor tineri al căror început de drum în viață a fost marcat de consumul de droguri.

O echipă de specialiști în sprijinul tinerilor

Medicii de la Spitalul de Psihiatrie Voila, împreună cu medicii psihiatri din cadrul Clinicii de psihiatrie și psihoterapie Atelier Psy București, printre puținii psihiatri din România cu specializare în prevenția și tratarea dependențelor, vor colabora în cadrul proiectului pentru dezvoltarea unui program de terapii complementare pentru acest Centru, care poate să devină primul exemplu de bune practici din România, ușor replicabil în spitale de stat sau private!

Problemele de consum de substanțe la tineri și adolescenți sunt diferite ca manifestare de aceleași probleme survenite la vârstă adultă. Adolescenții tind să aibă mai adesea un consum abuziv, decât o dependență. Ei asociază adesea alte probleme de sănătate mintală precum depresia, anxietatea, comportamente de auto-vătămare. De asemenea, adolescenții suportă mai greu formele obișnuite de psihoterapie în care se discută și se analizează un comportament. De aceea, programul terapeutic va trebui să fie mai dinamic, mai Creativ, să integreze mai multe activități de tip artă, sport sau ergoterapie, să se adreseze tuturor problemelor de sănătate mintală cu care copilul vine la tratament, nu doar problemelor legate de consum de alcool sau droguri și, în mod esențial, să aibă și o componentă de implicare a părinților și familiei.

Spitalul de Psihiatrie Voila, la doar o oră de București, este amplasat într-un parc natural, pe dealul din Câmpina care-i poartă numele. E un loc ca din basme, cu un castel înconjurat de păduri de foioase și livezi de meri, terenuri de sport și sere de legume, pomi fructiferi în curtea de aproape 12 hectare, unde au fost amenajate părculețe cu bănci și foișoare, leagăne, cu muzică în boxe, toate menite să relaxeze sufletele obosite și să redea astfel măcar o parte din liniștea interioară atât de necesară celor care ajung acolo.
 
De la Voila, în 2023 s-au externat 9.454 de pacienți dintre care 698 au fost copii. Medici psihiatri sunt 26 la număr, din care doar 4 psihiatri de copii și adolescenți. Și deși în structura spitalului există și compartiment de terapie ocupațională, prin care se desfășoară integrat, pe spital, terapii ocupaționale care cuprind ore de meloterapie, ateliere de art terapie si lucru manual, activități fizice, club de lectură, vizionare de filme, nu există resurse fizice și umane pentru un program dedicat copiilor. Cel puțin nu cu specializare pe adicție.
 
Aici vine în ajutor Asociația Zi de Bine! Pe terenul unde este Școala Sanatorială vor contribui la amenajarea unui Centru medico-educațional pentru tineri și adolescenți cu adicții, un spațiu de liniște, un spațiu de reflecție și reconstruire de sine, un spațiu sigur unde tinerii pacienți să aibă parte, pe lângă tratament medical, de intervenții de psihoterapie, de reconectare cu familiile lor, ergoterapie, sport și art-terapie, pe termen lung, și unde să poată reveni oricând. Totodată, vor renova un salon de băieți și unul de fete, cu baie proprie și câte 7 paturi fiecare, astfel încât șederea să fie cât mai confortabilă și departe de ideea de spital. Știm că de foarte multe ori părinții au reticență față de aceste centre pentru că sunt legate de un spital de psihiatrie și nu trebuie să fie așa.
 
Un proiect susținut de sponsorii strategici ai Asociației Zi de BINE – LIDLEON  | UNICREDIT BANKLEROY MERLIN |

Spitalul Voila, singurul din țară în care minorii sunt tratați civilizat pentru adicții

Spitalul Voila este în acest moment singurul loc în care pot fi tratați în condiții civilizate minorii cu adicții. Locul a început să își schimbe fața.

Coboară patul. Nu ne-am fi gândit noi ca spital public la așa ceva. Și e chiar mișto, nu facem neregulă”.

Managerul spitalului, Irina Minescu, arată saloanele proaspăt renovate, cu paturi moderne, pereți colorați, băi și dușuri. Proiectul e o colaborare între spital, Asociația Zi de Bine și medicul Eugen Hirscu.

Eugen Hirscu, medic psihiatru: ”Din păcate, până în prezent, România nu a avut niciun centru de tratament specific al dependenței de droguri la minori. De nenumărate ori, eu și colegii mei am fost în situația de a le spune părinților ”așteptați să facă 18 ani și abia apoi îi putem găsi un loc la adulți”.

Problema cu serviciile pentru adulți, fiindcă nici unul dintre ele nu este gratuit, adică în momentul de față statul român nu are niciun astfel de centru cu paturi, specializat în tratarea dependențelor”.

Din această nevoie s-a născut proiectul de la Voila.

Să creăm și un spațiu în care tinerii pacienți să vrea să vină. Pentru că există și bariera asta de foarte multe ori a zidului gri de spital, paturile de metal care scârțâie și așa mai departe. Pentru că dacă vorbim de o ședere prelungită, de lungă durată, trebuie să existe și un mediu prietenos pentru un copil”.

Ziua este împărțită pe activități, în așa fel încât pacienții să nu fie lăsați de izbeliște, practic cum se întâmplă în majoritatea spitalului de psihiatrie.

Îți iei tratamentul dimineața, îți mai iei tratamentul după amiază, îți mai iei tratamentul seara. Mai este masa și în rest, astea sunt toate activitățile.

Irina Minescu, manager Spital Voila: ”Acești adolescenți vor avea un program structurat care începe cu înviorarea, cursuri, prânz, terapii de grup după amiaza. Vor presta terapii de grup după ora 3”.

Asociația Zi de Bine plătește psihologi care fac terapie după amiaza într-un spațiu special amenajat. Mai nou, voluntarii vin aici să-i ajute pe acești copiii să se salveze. Și povestea începe să dea roade.

”Eu am învățat ce să nu fac cu adolescenții”

E liniște și pace aici. E totul renovat. Îmi vine să stau de drag aici, nu ca la alte spitale”.

Amenajarea spațiilor și școlirea personalului au costat 130.000 de euro.

Melania Medeleanu, fondator Asociația Zi de Bine: ”Nu e o suma mică, dar fără îndoiala nu e o sumă mare. Și dacă o raportezi la nevoie, aici ar trebui investite cu adevărat milioane de euro pentru că e departe de a mai fi o problemă individuală. E o problemă sociala. Se transformă ușor într-o problemă socială și dacă tot spunem e nevoie fără să facem nimic, asta nu are cum să fie bine”.

Tot personalul care se ocupă de minorii cu adicții participă la cursurile organizate de medicul Hriscu aici.

Eugen Hriscu, medic psihiatru: ”Ce își propune genul ăsta de program este să deconstruiască dependența și să îi ajute pe oameni să înțeleagă cum funcționează creierul lor când apare o poftă, atunci când apare un gând de a consuma, pericol de recădere, pentru că oamenii nu își înteleg propria minte…și practic în momentul în care oferi genul ăsta de info și omul înțelege că dacă mă duc acolo o să simt poftă și omul are și experiența asta, atunci înțelege că sunt niște mecanisme și nu se mai simte lipsit de apărare. Începe să înțeleagă, începe să aibă un pic de control”.

Începi să controlezi situațiile, ai control asupra situațiilor în care mă expun. Nu pot să controlez, să nu am poftă atunci când mă uit la prietenii mei care consumă, dar pot să am control, să controlez, să nu mă expun la situația prin care aș fi acolo, asupra situațiile de risc”.

Nu pot să controlez pofta. Ea apare. Dar pot să controlez odată ce ea apare. Să aștept 15 minute, pot să activez niște mecanisme și niște strategii pe care le-am construit în ședința de terapie și le activez. Sun un prieten, de exemplu”.

Irina Minescu, manager Spital Voila: ”Eu una am învățat ce să nu mai fac cu adolescenții. Pentru că eram prea confruntativă așa, ”uite ce a făcut mama pentru tine și tu o răsplătești” ori aici e doar parțial vorba de asta. El e în situația că a vrut, n-a vrut. Dezvolți cumva motivația de schimbare”.

Statul a finanțat centre de reabilitare, dar banii s-au irosit și nimeni nu a răspuns

Poveștile copiilor de aici sunt înfiorătoare. Acest puști a condus o întreagă rețea de distribuție a drogurilor.

”- Eu am construit… imperiu al meu, eu am 14 ani acum.
- 14 ani acum?
- Da.
- Deci de la 12 ani?
- De la 12 ani, da.
- Și cum ai intrat?
- Pur și simplu de la o țigară cu marijuana de la un prieten, care mi-a oferit-o un prieten la școală
”.

O mamă tocmai și-a adus fiica de 14 ani.

Când a început legalele, s-a dus filmul ei. Pentru că dependența este foarte mare, așa cum mi-a spus ea, și că nu se poate opri. Este atât de ieftin și ajungi ca un copil în locul ăsta și consumi odată și vrei, vrei, vrei”.

E ceva îngrozitor. Nu știi ce să faci. Vrea să fure. Vrea să-ți ia telefonul. Vorbesc cu poliția să o găsească. Vine ambulanța. Deci, viața noastră s-a destrămat”.

Irina Minescu, manager Spital Voila: ”Majoritatea părinților află despre consumul de drog după câteva luni. Și asta mi se pare groaznic. Primul pas trebuie să menții o relație foarte bună cu copilul tău ca să vezi foarte bine când are loc o schimbare. Când nu mai e preocupat de ce era”.

Acum în centru sunt 20 și ceva de copii. Managerul vrea să reparare și restul pavilioanelor și să extindă capacitatea. Spitalul de la Voila e dovada că se poate și poate fi luat ca exemplu de alte spitale.

Statul și funcționarii lui puteau de mai bine de 20 de ani să construiască astfel de centre. Le-a avut în plan, le-a finanțat. Banii s-au dus pe apa sâmbetei și nimeni n-a răspuns.

Înalții funcționari de la Interne, Sănătate, Educație ar trebui să înțeleagă că stă în puterea lor să miște lucrurile. Dacă nu au habar cum să o facă pot merge la Voila să priceapă. Dar trebuie să se oprească din a mima că își fac datoria și să se apuce de treabă. Să salveze vieți.

 

https://stirileprotv.ro/romania-te-iubesc/romania-te-iubesc-emisiunea-integrala-din-7-aprilie-2024.html

Ajutor pentru tinerii și adolescenții cu adicții

Săptămâna trecută, mai exact miercuri, 28 februarie, la Spitalul de Psihiatrie Voila din Câmpina a fost lansat proiectul C.R.E.A.A.T.I.V. – primul centru rezidențial din România dedicat tratării și educării copiilor și adolescenților cu dependențe. Împreună cu Spitalul de Psihiatrie Voila, Asociația Zi de Bine, inițiator al proiectului, a amenajat aici patru saloane cu 24 de locuri, plus spații de recreere și terapie individuală și de grup, cu copiii și părinții, ergoterapie, art terapie, mișcare.

Într-un interviu acordat în cadrul emisiunii FAȚA ȘI REVERSUL, realizată de Florin Frățilă la Dada TV, Irina Minescu, managerul Spitalului de Psihiatrie Voila, a explicat necesitatea înființării acestui centru, unde tinerii afectați de dependența de substanțe vor putea beneficia de tratament gratuit.

Gabriela Gocan, reprezentanta Asociației Zi de Bine, originară din Câmpina, a explicat, între altele, într-o intervenție telefonică, motivația din spatele implicării în acest proiect unic în România: „Amploarea pe care acest fenomen a luat-o este atât de gravă încât Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie a cerut declararea consumului de etnobotanice drept urgență națională de sănătate publică” – a subliniat aceasta.

https://oglindadeazi.ro/interviuri/ajutor-pentru-tinerii-si-adolescentii-cu-adicti

Duminica a fost ziua noastră.. 🥹
Dap.. 𝟦 𝘹 𝟥𝟨𝟧 𝘥𝘦 𝘡𝘪(𝘭𝘦) 𝘥𝘦 𝘉𝘐𝘕𝘌 🎂🥳
Maine lansam proiectul cu numărul 59!!
Nu știm ce înseamnă când uiți o treabă ca asta, că nici nu-i prima oară, da’ nici nu vrem să investigăm prea tare.. Știți cum e când începi să te cauți de diverse..
Pesemne făceam ceva de am uitat.. iar..
Pesemne era ceva cu adevărat captivant și deopotrivă important..
Am uitat să ne sărbătorim pentru că învățam cum să fim oameni (mai) buni.
Da, sigur, oameni cu profesia de m͟e͟d͟i͟c͟i͟ în relație cu pacienții dependenți.. copii dependenți.
Dar și oameni cu profesia de p͟ă͟r͟i͟n͟ț͟i͟.
Și oameni cu profesia de s͟o͟ț͟i͟. De s͟e͟f͟i͟. De c͟o͟l͟e͟g͟i͟..
N-am găsit limite la ce ne-a împărtășit dr.Eugen Hriscu, într-un training intensiv de trei zile, laCentrul Comunitar Zi de BINE, care pune bazele programului terapeutic #CREAATiV, pentru copiii dependenți, la care am lucrat de la începutul anului.
Am învățat că suntem mai simpli decât ne place să credem. Și prin urmare, putem fi motivați cu tehnici simple. Că motivația nu e o trăsătură a personalității si nu e stabilă. Motivația are legătură cu relația interumană care se creează. Dacă mișc un pic relația cu copilul, aș putea să ridic un pic motivația..
Am învățat că există rezistență în fiecare dintre noi și ea se naște de fiecare dată când ni se cere un lucru despre care avem convingerea că nu putem să îl facem sau pur și simplu nu vrem să îl facem.
Am învățat că la baza fiecărei relații de succes stă curiozitatea reală, nedisimulată, pentru cealaltă persoană. Curiozitatea unui om care vede lucrurile ca și pentru prima oară.
„𝑺𝒂 𝒏𝒆 𝒔𝒄𝒐𝒂𝒕𝒆𝒎 𝒑𝒆 𝒏𝒐𝒊 𝒅𝒊𝒏 𝒄𝒂𝒑𝒖𝒍 𝒏𝒐𝒔𝒕𝒓𝒖, 𝒔𝒂 𝒏𝒖 𝒎𝒂𝒊 𝒑𝒓𝒆𝒔𝒖𝒑𝒖𝒏𝒆𝒎. 𝑺𝒂-𝒊 𝒂𝒋𝒖𝒕𝒂𝒎 𝒑𝒆 𝒆𝒊 𝒔𝒂-𝒔𝒊 𝒑𝒖𝒏𝒂 𝒔𝒖𝒇𝒆𝒓𝒊𝒏𝒕𝒆𝒍𝒆 𝒊𝒏 𝒄𝒖𝒗𝒊𝒏𝒕𝒆 𝒔𝒊 𝒔𝒂 𝒏𝒆 𝒊𝒏𝒕𝒂𝒍𝒏𝒊𝒎 𝒖𝒏𝒅𝒆𝒗𝒂 𝒍𝒂 𝒎𝒊𝒋𝒍𝒐𝒄” - cam asta e capacitatea de a însoți cu adevărat un om pe drumul său, oferindu-i respectul cuvenit, pentru că el este până la urmă expert în viața lui și noi nu avem de unde să știm cu adevărat cum se simte să fie.. el.
De ziua noastră s-au pus c͟ă͟r͟ă͟m͟i͟z͟i͟l͟e͟ d͟e͟ l͟a͟ t͟e͟m͟e͟l͟i͟a͟ u͟n͟e͟i͟ r͟e͟l͟a͟ț͟i͟i͟ s͟o͟l͟i͟d͟e͟, fie ea medic-pacient sau părinte-copil, și s-au împărtășit uneltele pe care trebuie să le ai în tolbă, dar și în inimă și în minte când lucrezi cu cineva.
𝑬𝒅𝒊𝒇𝒊𝒄𝒂𝒕𝒐𝒓. 𝑪𝒍𝒂𝒓. 𝑨𝒃𝒐𝒓𝒅𝒂𝒃𝒊𝒍. 𝑷𝒓𝒂𝒄𝒕𝒊𝒄. 𝑪𝒖 𝒃𝒍𝒂𝒏𝒅𝒆𝒕𝒆. 𝑬𝒔𝒆𝒏𝒕𝒊𝒂𝒍 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒐𝒓𝒊𝒄𝒆 𝒐𝒎 𝒄𝒂𝒓𝒆 𝒍𝒖𝒄𝒓𝒆𝒂𝒛𝒂 𝒄𝒖 𝒂𝒍𝒕𝒊 𝒐𝒂𝒎𝒆𝒏𝒊.
Cam așa a fost la primul training Voila-București #dreamteam.
**
#CREAATIV = Centrul de recuperare și educație împotriva adicțiilor pentru adolescenți și tineri la Voila.
AMR 1 zi până la inaugurare.
430103001 10228816744377227 1005385946873696537 n 429900971 10228816743137196 5357607732621852538 n 429905048 10228816743417203 1520506633236067980 n 429911529 10228816744457229 7560368738290450165 n 429913111 10228816742937191 5939061629156716876 n 429919379 10228816744057219 6143318812153935666 n 429921584 10228816743897215 9205466976506839215 n 429941926 10228816742097170 59955989305781369 n 429944888 10228816739137096 8037742916139937849 n 430084985 10228816740337126 4000889375078222909 n
- Azi-noapte, pe la 1.30, a venit poliția să ne întrebe de un copil..
Au venit cu trenul de la Câmpina la București direct din tura de noapte. Doamne asistente, doamne infirmiere, psihiatri și psihologi, cam toată secția de psihiatrie pediatrică de la Spitalul de Psihiatrie Voila, în frunte cu doamna manager, dr. Irina Minescu.
Ne-am întâlnit la Centrul Comunitar Zi de BINE cu dr. Eugen Hriscu și alți colegi de la Clinica Atelier PSY, pentru prima zi a primului training intensiv, pe care îl organizăm pentru programul terapeutic ce va fi o premieră pentru cum sunt tratați copiii dependenți de droguri în spitalele de psihiatrie din România.
- Nu știu de ce m-am emoționat așa de tare… Probabil e contextul ăsta de a sta din nou în bancă, ca la școală…
- Nuu, e ca la serbare la grădiniță, e mai rău… așa emoții am..
- Mă simt ca în prima zi la spital, atunci pentru că nu aveam informații, acum că am prea multe, dar nu am structură.
Oameni care lucrează de 30 de ani în spital.❤️De 40 de ani. Despre care ai fi tentat să crezi diverse, că s-au plafonat, că sunt cinici, că sunt sătui, că sunt obosiți să le spună alții cum să-și facă treaba, că nu mai cred că dependențele se vindecă. Că, că, că…
Au venit și vor mai veni și mâine și poimâine, și-au luat notițe și își vor mai lua și mâine și poimâine, au pus întrebări, și-au spus of-urile și credem noi că au plecat un strop mai optimiști. Că se poate. Că suntem în asta împreună. Că vor primi sprijin cazuistic, într-o supervizare care va ține tot anul. Nu e ușor în pionierat, dar avem toată încrederea în echipa Câmpina-București, Voila-Atelier Psy.
Am vorbit de tare multe lucruri azi, mai multe decât putem scrie aici și mâine ne așteaptă o zi încă un strop mai lungă. Ne-am conectat la creierul adictiv din propriile experiențe. Am vorbit de prăjiturile zemoase și însiropate care ne trag de mânecă după 20 seara, când amintirea gustului primei lingurițe aruncă tot autocontrolul pe geam. Am vorbit de fumatul chiștoacelor de pe jos…🫣
Despre cum dependența nu e negociabilă..
Și care sunt, statistic vorbind, cele mai eficiente metode de a interacționa cu un dependent.
Și am rămas cu imaginea asta..➡️ Ce e prăjitura care-i tot timpul acolo, în frigider, nu spune niciodată nu, are mereu același gust, îți dă mereu ce vrei de la ea, predictibilă și constantă, unguent de gălbenele pentru suflet? E mama ideală.. aia e.
𝓔 𝓶𝓪𝓶𝓪 𝓲𝓭𝓮𝓪𝓵𝓪..
Incredibil de recunoscătoare pentru ziua de azi, pentru toți cei care au participat, pentru echipa noastră de proiect și pregătite să-l ascultăm încă două zile pe dr. Hriscu.🙏 #dreamteamCREAATiV
**
CREAATIV = Centrul de recuperare și educație împotriva adicțiilor pentru adolescenți și tineri la Voila.
🏃Dacă vrei să ne susții în acest proiect, te așteptăm în echipă la Baneasa Forest Run, să facem pași spre soluții pentru copiii noștri așa cum vedem prin alte țări. Lăsăm link pentru înscriere în comentarii.👇
 
„Eu am rămas cu sechele, acolo e iadul pe pământ. Nu vorbea nimeni cu tine, în afară de pacienți care poate nu erau coerenți. Aveai voie să ieși o singură dată din salon, când mergeai la masă. Aia era viața mea”, povestește despre experiența sa. Și despre cum s-a simțit abandonat și din ce în ce mai singur.
R. a ajuns prima dată a ajuns la psihiatrie la 18 ani, înainte cu câteva luni de susținerea bacului. Pentru că era major, a fost pus în același loc cu adulți de 60 de ani, chiar dacă încă mergea la liceu. Spune că a învățat cum să se comporte, astfel încât să nu ia bătaie de la ceilalți pacienți.
„𝘊𝘢 𝘴𝘪 𝘪𝘯 𝘤𝘢𝘻𝘶𝘭 𝘱𝘰𝘱𝘶𝘭𝘢𝘵𝘪𝘦𝘪 𝘨𝘦𝘯𝘦𝘳𝘢𝘭𝘦 (𝟣𝟧-𝟨𝟦 𝘢𝘯𝘪), 𝘵𝘪𝘯𝘦𝘳𝘪𝘪 𝘢𝘥𝘶𝘭𝘵𝘪 (𝟣𝟧-𝟥𝟦 𝘢𝘯𝘪) 𝘴𝘦 𝘱𝘰𝘵 𝘢𝘥𝘳𝘦𝘴𝘢 𝘤𝘦𝘯𝘵𝘳𝘦𝘭𝘰𝘳/𝘱𝘳𝘰𝘨𝘳𝘢𝘮𝘦𝘭𝘰𝘳 𝘥𝘦 𝘢𝘴𝘪𝘴𝘵𝘦𝘯𝘵𝘢 𝘥𝘦𝘻𝘷𝘰𝘭𝘵𝘢𝘵𝘦 𝘪𝘯 𝘳𝘦𝘨𝘪𝘮 𝘢𝘮𝘣𝘶𝘭𝘢𝘵𝘰𝘳𝘪𝘶 𝘴𝘢𝘶 𝘤𝘦𝘯𝘵𝘳𝘦𝘭𝘰𝘳 𝘥𝘪𝘯 𝘴𝘪𝘴𝘵𝘦𝘮𝘶𝘭 𝘴𝘱𝘪𝘵𝘢𝘭𝘪𝘤𝘦𝘴𝘤” - în secunda în care ți-a căzut lumea în cap și cauți cu disperare ajutor, asta ți se comunică - du-l la nr.9, cu „ceilalți”.
După ce a fost dus la secția închisă, unde tot ce putea să facă era să se plimbe dintr-o parte într-alta prin cameră, s-a simțit „ca și cum i-ar fi furat cineva viața”.
✅„Ce cred că ar funcționa sunt niște centre de reabilitare unde oamenii să poată să meargă de dimineață până seara. Îmi imaginez acolo psihologi, psihoterapeuți, activități și lucruri care să te ajute să te integrezi în societate” - spune el acum.
C͟e͟ f͟a͟c͟e͟m͟ n͟o͟i͟ c͟h͟i͟a͟r͟ z͟i͟l͟e͟l͟e͟ a͟s͟t͟e͟a͟?͟ Un centru de reabilitare pe termen lung și unde poți să revii oricând. Un centru cu psihologi și psihoterapeuți, cu sport, terapie prin artă, ergoterapie, reconectare cu familia și alte activități și lucruri care să-i ajute pe copiii și adolescenții noștri să se întoarcă în lume mai bine pregătiți, mai bine informați, cu life skills mai bune și mai multe, cu o șansă în plus să reziste.
Inaugurăm la finalul lunii 2͟6͟ d͟e͟ p͟a͟t͟u͟r͟i͟ p͟e͟n͟t͟r͟u͟ m͟i͟n͟o͟r͟i͟ c͟u͟ a͟d͟i͟c͟ț͟i͟i͟ în programul terapeutic 𝗖𝗥𝗘𝗔𝗔𝗧𝗶𝗩 - 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗥𝗲𝗰𝘂𝗽𝗲𝗿𝗮𝗿𝗲 𝘀𝗶 𝗘𝗱𝘂𝗰𝗮𝘁𝗶𝗲 𝗶𝗺𝗽𝗼𝘁𝗿𝗶𝘃𝗮 𝗔𝗱𝗶𝗰𝘁𝗶𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗔𝗱𝗼𝗹𝗲𝘀𝗰𝗲𝗻𝘁𝗶 𝘀𝗶 𝗧𝗶𝗻𝗲𝗿𝗶 𝗹𝗮 𝗩𝗼𝗶𝗹𝗮.
🙏✍️Dacă vrei să ne susții, te rugăm tare să completezi f͟o͟r͟m͟u͟l͟a͟r͟u͟l͟ 2͟3͟0͟, prin care redirecționezi gratuit cei 3,5% din impozitul pe venit care altfel merg la stat. (Link către postarea originală).

„Ti se spune ca internarea la psihiatrie pediatrica e o solutie, de fapt e singura oferita de stat.
Psihiatrul face consultul si decide spitalizarea si medicatia. La consult, mai afla si el de la copii ce substante se mai poarta zilele astea. Cel putin doua din cele declarate de fecioru-meu nu erau cunosute echipei. Au cautat pe net sa vada ce-s alea si ce contin. Psihologul spitalului ii face si el niste morala „Nu e bine, copile, mai bine fa niste plimbari in parc.”
La externare pleci cu o reteta. Medicamente care nu se compenseaza. Le achiti integral.. Apoi te cheama la clinica privata la fiecare doua saptamani, sa-i ajusteze tratamentul si cam atat.
Ti se recomanda si sa duci copilul la terapie. Asa ca ceri o recomandare pentru un terapeut nisat pe probleme de consum. Afli ca nu exista. Nu in Romania. Ar fi doar niste ONG-uri care incearca sa adreseze problemele de consum. Parca mai e o asociatie, cautati si dumneavoastra pe net.
Relația postspitalicească cu „statul” este inexistentă. Terapie? Centre? Suport? Investigații? Anchete? Nu, din contra! Subiectul nu există. Orice strigăt al meu s-a lăsat cu o ignoranță totală.” - părintele unui copil consumator.
E adevărat, la virgulă. Soluții nu prea sunt. Tot ce există sunt paturile spitalelor de psihiatrie, care nici nu au posibilitatea de a trata dependența, ci doar simptomatologia ei, episodul acut. Traseul se oprește după internare-externare, pe când adicția e o problemă care se rezolvă în luni de zile, poate chiar ani. Formare pentru psihologi nu există, iar primii medici care se vor specializa în tratamentul dependențelor în România vor fi abia în 2025. Toată presiunea cade pe copii și familiile lor să găsească soluțiii în regim privat, dar chiar și aici nu sunt multe răspunsuri.
Dacă ai căutat pe net o asociație și ai dat de noi, iată ce ar trebui să știi. De când a început anul ne-am cazat cu echipa de construcții la Spitalul de Psihiatrie Voila, unde amenajăm primul centru de tratament și cazare pe termen lung, de stat, mai mult sau mai puțin un centru de „rehab”, așa cum vedem în filmele americane.
𝗖.𝗥.𝗘.𝗔.𝗔.𝗧𝗶.𝗩 𝗶𝗻𝘀𝗲𝗮𝗺𝗻𝗮 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗥𝗲𝗰𝘂𝗽𝗲𝗿𝗮𝗿𝗲 𝘀𝗶 𝗘𝗱𝘂𝗰𝗮𝘁𝗶𝗲 𝗶𝗺𝗽𝗼𝘁𝗿𝗶𝘃𝗮 𝗔𝗱𝗶𝗰𝘁𝗶𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗔𝗱𝗼𝗹𝗲𝘀𝗰𝗲𝗻𝘁𝗶 𝘀𝗶 𝗧𝗶𝗻𝗲𝗿𝗶 𝗹𝗮 𝗩𝗼𝗶𝗹𝗮. Un program terapeutic dezvoltat de specialiștii de la Clinica Atelier PSY, prima clinică de sănătate mintală care s-a adresat specific adolescenților dependenți de droguri, împreună cu personalul medical de la Voila. #dreamteam
𝗜𝗻𝗮𝘂𝗴𝘂𝗿𝗮𝗺 𝗹𝗮 𝗳𝗶𝗻𝗮𝗹𝘂𝗹 𝗹𝘂𝗻𝗶𝗶 𝟮𝟲 𝗱𝗲 𝗽𝗮𝘁𝘂𝗿𝗶 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗺𝗶𝗻𝗼𝗿𝗶 𝗰𝘂 𝗮𝗱𝗶𝗰𝘁𝗶𝗶.
428335858 405972781814267 2037548978727222069 n 426619351 405972768480935 4099315338998568751 n 427975396 405972691814276 3000684055576124746 n 427983255 405972695147609 7342612256426966049 n 428000963 405972795147599 206654276425256359 n 427965090 405972705147608 7313363142828451386 n
❤️‍🩹„Mi-a plăcut să fiu cu grupul," împărtășește un pacient, evidențiind sentimentul de comunitate.
❤️‍🩹„Am văzut că și alții au pățit ce am pățit eu," spune un altul, găsind consolare în experiențele comune.
❤️‍🩹„M-am simțit ascultat și vă mulțumesc din inimă”, reflectă impactul profund și personal al art terapiei.
❤️‍🩹„Vreau să pot veni și când ies din spital," mărturisește cineva dorința de a continua pe calea vindecării prin artă, un proces poate de-o viață…
Sub tutela unui art terapeut specializat în psihoterapia jungiană, atelierele de art terapie Indie Box au urmărit să combine tehnici de lucru din ambele domenii pentru a oferi pacienților internați la Spitalul de Psihiatrie Voila o experiență complexă și profund personalizată.
Atelierele de art terapie nu sunt doar o metodă de a ușura simptomele și comunicarea, ci și un mijloc de a împuternici indivizii să-și construiască un viitor mai bun, dincolo de zidurile spitalului. Art terapia deschide un drum pe care „individul nu se mai confruntă cu sine ci se compune cu sine, se regăsește și trăiește în aici și acum, dând expresie propriei sale ființe și realizându-și propria natură.”
Așa de transformator a fost de fiecare dată când proiectele Indie Box au călcat pragul Spitalului de la Voila, încât acum art terapia, meloterapia, lucrul manual, meditația, clubul de lectură și încă multe alte activități complementare fac parte din programul zilnic al pacienților.
De meloterapie este responsabil dr. Ovidiu Balaban-Popa, așa scrie la program. Că e responsabil implică multe lucruri, dar noi l-am surprins cântându-le la pian pacienților strânși în camera de raport. Ei toți în pijamale, el cu halatul albastru de spital, un soi de complicitate în empatie.🥹💙
Să știți că nu e deloc ușor! Să-ți păstrezi optimismul tratând pacienți de psihiatrie....
De multe ori, în special cu pacienții cu adicții, se ajunge la un efect de ușă turnantă, ca la mall - îl tratezi o săptămână și revine cealaltă săptămână, beat mangă. Și chiar dacă ești conștient că într-o săptămână îi rezolvi doar sevrajul și starea fizică proastă, pentru că tiparul creierului pentru consum nu se schimbă de la o săptămână la alta, în timp tot poți ajunge să zici „Ăsta e un pacient bun! Vreau să lucrez cu el pentru că am ce să fac cu el! Cu ăstalalt n-ai ce face…”
Dar atitudinea care blochează de multe ori tratamentul e fix acest pesimism al medicului curant. Despre el am vorbit - dr. Eugen Hriscu și colegii de la Clinica Atelier PSY, în fața personalului medical care ne-a primit la Voila. Și despre cum să fii autentic ca medic, dar nu lipsit de empatie, despre condiția uneori de subom a pacientului de psihiatrie, despre realismul dublat de respect al medicului curant.
Discuțiile vor continua, mult mai aplicate pe programul terapeutic pe care îl dezvoltăm pentru 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗖𝗥𝗘𝗔𝗔𝗧𝗶𝗩 - 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗥𝗲𝗰𝘂𝗽𝗲𝗿𝗮𝗿𝗲 𝘀𝗶 𝗘𝗱𝘂𝗰𝗮𝘁𝗶𝗲 𝗶𝗺𝗽𝗼𝘁𝗿𝗶𝘃𝗮 𝗔𝗱𝗶𝗰𝘁𝗶𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗔𝗱𝗼𝗹𝗲𝘀𝗰𝗲𝗻𝘁𝗶 𝘀𝗶 𝗧𝗶𝗻𝗲𝗿𝗶 𝗹𝗮 𝗩𝗼𝗶𝗹𝗮. Pentru tinerii care din atâtea motive, răni emoționale, anxietate și depresie, ajung la consum de droguri. Și pentru părinții lor, care au nevoie de sprijin adecvat.
426308319 403642788713933 2015808660346897213 n 426600931 403643268713885 4292321434504142595 n 426427351 403642998713912 4123066504260909745 n 426607177 403642785380600 1198897442633528451 n 425990281 403642778713934 8462663419198310258 n
💔„Chiar aveam colegi pe care îi băteau părinții acasă, dar tot consumau pentru că era mai important ca pe lângă prieteni să fie și ei cool, să fie rebeli ca noi, toți ceilalți, care făceam mișto de ei că le e frică de bătaie, da’ pe noi nu ne băteau părinții acasă și ne era ușor să râdem de ei.”
𝗙𝗶𝗹𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗱𝗲 „𝗵𝗲𝗶, 𝗻𝘂-𝗶 𝗯𝗶𝗻𝗲 𝘀𝗮 𝘁𝗲 𝗱𝗿𝗼𝗴𝗵𝗲𝘇𝗶” 𝘀𝗲 𝗮𝘀𝗲𝗮𝘇𝗮 𝗽𝗮𝗻𝗮 𝗽𝗲 𝗹𝗮 𝟭𝟭-𝟭𝟮 𝗮𝗻𝗶.
➡️Ce faci, cum te conectezi cu copilul, ce vorbești cu el despre relații și toxicitatea relațiilor, despre stima de sine, despre cine ești tu pe dinăuntru, cum l-ai ancorat din priviri, ca părinte, cât de înrădăcinată e în el credința că tu-l vezi și îl placi ca om, indiferent ce alege și ce fricțiuni veți avea…
Nu vrei să ajungi niciodată, ca părinte, în postura în care tu ești dușmanul. Tu ești ăla care urli la el, care-l bați, îi confiști telefonul și-l închizi în camera lui, iar prietenii sunt cei care-l acceptă așa cum sunt și-i oferă iubirea de care are nevoie, oricât de mercantilă ar fi ea. În momentul ăla e game over pentru voi, amândoi.
𝗖𝗮𝗿𝗲 𝗲 𝗺𝗶𝘀𝗶𝘂𝗻𝗲𝗮 𝗱𝗲 𝗽𝗮𝗿𝗶𝗻𝘁𝗲? 𝗣𝗼𝗮𝘁𝗲 𝗰𝗮 𝘀𝗮 𝗻𝘂 𝗳𝗶𝗶 𝗲𝘃𝗶𝘁𝗮𝘁 𝗱𝗲 𝗰𝗼𝗽𝗶𝗹𝘂𝗹 𝘁𝗮𝘂!
➡️Iar din momentul în care a început să se drogheze nu poți decât să-l iubești și să-i fii aproape, nu mai are niciun sens în punctul ăla să-l critici și să-l judeci, pentru că nici el nu are capacitatea de a sta și asculta. O să fugă încotro e primit. „𝘈𝘥𝘰𝘭𝘦𝘴𝘤𝘦𝘯𝘵𝘪𝘪 𝘯𝘶 𝘴𝘶𝘯𝘵 𝘢𝘥𝘶𝘭𝘵𝘪 𝘪𝘯 𝘮𝘪𝘯𝘪𝘢𝘵𝘶𝘳𝘢”, ne reamintește dr. Eugen Hriscu într-un interviu pe care îl lăsăm în comentarii, să îl răsfoiți la a doua cafea.
Să ai un loc în care să te întorci, pe un drum oricum foarte greu și sinuos, cu multă durere și suferință și pași înapoi, e o ușurare incredibilă. Bine ar fi ca locul ăla să fie ACASĂ. Sunt copii care ies din asta dacă sunt susținuți și primesc iubire.
➡️Și dacă primesc tot suportul terapeutic de care au nevoie. De partea asta ne ocupăm noi, împreună cu specialiștii de la Clinica Atelier PSY și medicii implicați de la Spitalul de Psihiatrie Voila, unde vom deschide la finalul lunii primul centru rezidențial de stat pentru minori cu adicții.
❤️‍🩹I-am spus 𝗖𝗥𝗘𝗔𝗔𝗧𝗶𝗩 - 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗥𝗲𝗰𝘂𝗽𝗲𝗿𝗮𝗿𝗲 𝘀𝗶 𝗘𝗱𝘂𝗰𝗮𝘁𝗶𝗲 𝗶𝗺𝗽𝗼𝘁𝗿𝗶𝘃𝗮 𝗔𝗱𝗶𝗰𝘁𝗶𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗔𝗱𝗼𝗹𝗲𝘀𝗰𝗲𝗻𝘁𝗶 𝘀𝗶 𝗧𝗶𝗻𝗲𝗿𝗶 𝗹𝗮 𝗩𝗼𝗶𝗹𝗮 și e pariul nostru că un centru de cazare pe termen lung, în inima pădurii din Câmpina, un spațiu sigur, modern, fresh, care nu miroase a spital și unde tinerii pacienți cu adicții vor avea parte, pe lângă tratament medical, de intervenții de psihoterapie, de reconectare cu familiile lor, ergoterapie, sport și art-terapie, de un program complet gândit de specialiști în adicții, poate să fie primul exemplu de bune practici din România, ușor replicabil în spitale de stat sau private!
425566044 401927415552137 6237558101585094852 n
Ieri am avut o zi tare faină la Spitalul de Psihiatrie Voila, unde amenajăm centrul 𝗖𝗥𝗘𝗔𝗔𝗧𝗶𝗩 - 𝗽𝗿𝗶𝗺𝘂𝗹 𝗰𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗿𝗲𝘇𝗶𝗱𝗲𝗻𝘁𝗶𝗮𝗹 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗺𝗶𝗻𝗼𝗿𝗶 𝗰𝘂 𝗮𝗱𝗶𝗰𝘁𝗶𝗶, 𝗱𝗲 𝘀𝘁𝗮𝘁.
Ieri a fost soare și cald și ne-am întâlnit cu doamna Simona să alegem culorile care vor decora saloanele fetelor și băieților. Apropo, că nu am apucat să vă spunem încă, dar avem mare veste, MARE. Nu mai sunt doar cele două saloane pe care le amenajăm noi pentru proiectul CREAATiV, întrucât managementul spitalului amenajează încă două saloane, cot la cot cu noi, dar din fonduri proprii, plus holurile comune, astfel încât la finalul lunii să putem caza 26 de copii în program. Lucru care ne bucură fooarte tare, pentru că primit multe, dar muuuulte apeluri în privat de la părinți care au o singură întrebare: „Când pot să-mi aduc copilul?”
Așadar, am făcut echipă tare bună și simpatică cu directoarea de achiziții, doamna Simona Dragomir, al nostru Sf. Petre e martor căci și-a notat toate codurile de culoare, pentru toate cele patru saloane, nu cumva să-l certe o doamnă anume (nu o cunoaștem🥲) când se întoarce cu mostrele de la magazin…
Ieri a fost soare și cald și domnul Remus ne-a plimbat pe la sere, pasiunea și comoara lui, și cu mare mândrie ne-a arătat „secția de îngrijiri paliative pentru plante😅”, acolo unde a plantat tot ce n-avea viitor și de unde a făcut în final dulceață de ardei iuți pentru pacienți. Ba am și crănțănit castraveți sădiți de pacienți și puși la murat de doamnele bucătărese și am mai fi cerut o porție, dar ne-am adus aminte că nu suntem la restaurant… uitasem doar pentru o secundă.🥹
Ieri a fost soare și cald și am putut sta de povești cu copiii internați sau, mai bine zis, cu cei care nu erau la ore (la Voila copiii care stau internați pe termen mai lung continuă școala ca să nu rămână în urmă). Povești tare triste au ieșit de pe buze zâmbitoare, care parcă nu erau conștiente de ce spuneau. Copii veniți după multe internări pe la Obregia. Copii veniți prima oară. Unii se știau de alte dăți. Deja aveau prieteni și „dușmani”. Copilăria e o treabă tare rezilientă și elastică, până la urmă, ne-am dat seama. Și generoasă!
„- Da’ tu pentru ce ești aici?”, m-a întrebat un puști de 11 ani după ce s-a dat mare cu prostiile pe care le făcuse.
„- Eeeeh, da’ tu câți ani îmi dai?”, îl iscodesc eu.
„- 16!”, zice el după ce stă și se gândește.
„- Mai pune!”
„- 20!”
„- Bingo!”
Se bucură de parcă a câștigat ceva. Apoi face ochii mari.
„- Păi atunci ce cauți aici?”
Smart kid. Se prinde repede. Simpatic foc. Și frumușel. O să-i fie tare de folos programul ăsta, dacă mai ajunge aici (se externează luni).
Vrei să ne ajuți?🙏 Îți mulțumim tare!
❤Dacă ești născut în februarie, poți să-ți donezi ziua de naștere pentru proiect, lăsăm link în comentarii.
❤Dacă vrei să faci o donație, te rugăm doar să precizezi „CREAATIV” la detalii:
RO56RNCB0092166359160001, BCR, Sucursala Universitate
RO61BACX0000002013736000, UniCredit Bank
RO13BTRLRONCRT0534787001, Banca Transilvania
425530806 400415745703304 4799364465698330041 n 425335784 400415732369972 6778612573833377075 n 425511265 400415782369967 3572201511168298780 n 425476376 400415809036631 3850008771890215376 n 425465763 400415775703301 1136012503060433038 n 425465796 400415705703308 6266858902412655507 n 425364022 400415715703307 4947702800500218194 n 425527197 400415749036637 582703169212499036 n 425401736 400415742369971 1822487090350954995 n
Am văzut azi o 𝘀𝘁𝗶𝗿𝗲 - Ministrul Justiției se bucura la pupitrul Parlamentului că tocmai s-a inaugurat primul centru pentru tratarea dependenţelor. La Târgu Mureş. Și ne-am bucurat și noi. Am zis că „Uite, în sfârșit ne-o ia statul în față și își face treaba.” Dar atunci, de ce nu se bucură Ministrul Sănătății?? Ah, păi e͟ c͟e͟n͟t͟r͟u͟ p͟r͟i͟v͟a͟t͟. Nu-i de stat. Nu l-a făcut Ministerul Sănătății.
𝗟𝗮𝘀 𝗰𝗮 𝗳𝗮𝗰 𝗼𝗻𝗴-𝘂𝗿𝗶𝗹𝗲 𝗰𝗲𝗻𝘁𝗿𝗲 𝗹𝗮 𝘀𝘁𝗮𝘁. Las că facem noi! Chiar zilele astea facem, în cadrul Spitalului de Psihiatrie Voila. Ca să fie gratuit. Și îl facem pentru minori, care nu au unde să se ducă la stat, în toată țara. Și îl facem cu cei mai buni - dr. Eugen Hriscu & team de la Clinica Atelier PSY, dr. Irina Minescu & team de la Voila.
Dar apoi, doamna ministru a plusat. Și a cerut colegilor ca în an electoral să decidă „cu responsabilitate” și să treacă Legea 2 mai, care prevede ca toţi traficanţii de mare risc să stea în închisoare, să nu se mai poată da condamnări cu suspendare. Asta, în circumstanțele în care România are deja cele mai stricte legi pentru deținerea de droguri pentru consum propriu din UE.
Rezultatul e creșterea, de la an la an, a numărului de minori condamnați pentru „trafic de droguri”.
Dar dacă faci evaziune fiscală până într-o anumită sumă poți scăpa doar cu amendă penală…
𝗘 𝗼𝗸 𝘀𝗮 𝗳𝗶𝗺 𝗵𝗼𝘁𝗶, 𝗱𝗮𝗿 𝗻𝘂 𝗱𝗿𝗼𝗴𝗮𝘁𝗶!
Așa vezi când legislația unei țări nu e neapărat rațională, ci se dă după atitudinile și temerile oamenilor, în loc să caute să le educe…
Ș̶t̶i̶ț̶i̶ c̶u̶m̶ e̶ v̶i̶a̶ț̶a̶ l̶a̶ p̶u̶ș̶c̶ă̶r̶i̶e̶?̶ Da, la pușcărie, unde se aduc droguri în sarmale, se aruncă peste gard și tot așa…
❌60 de lei costă 1 oră de telefon cu familia, în arest
❌Pâinea de 1 leu e cea mai sățioasă mâncare și nimeni nu are-ndeajuns
❌Alimentele de la magazin costă de trei ori mai mult ca-n libertate
❌Încerci să dormi cu lumina aprinsă că patul e plin de ploșnițe
În așa educație înțelegem să investim bani, dar în centre de tratament de stat, nu…
Inițiativele luate în situații de criză, după incidente ca 2 mai, se concentrează pe a băga în pușcărie o grămade de puști, iar pușcăria îi va distruge. Scopul unei societăți nu e să-și distrugă tinerii, e să-și educe tinerii, să-și ajute tinerii. Iar noi, deocamdată, nu facem lucrul ăsta. Noi îi ajutăm dându-le în cap.
Dacă vrei să se schimbe ceva în țara asta, ai câteva unelte - dacă ai un job normal, ai grijă să redirecționezi spre un ong la alegere cei 𝟯,𝟱% 𝗱𝗶𝗻 𝗶𝗺𝗽𝗼𝘇𝗶𝘁𝘂𝗹 𝗽𝗲 𝘃𝗲𝗻𝗶𝘁𝘂𝗹 𝘁𝗮𝘂, care altfel se duc la stat. Dacă tu ești creator de joburi pt alții, adică lucrezi pe persoană juridică - ai grijă să redirecționezi către ong-uri cei 𝟮𝟬% 𝗱𝗶𝗻 𝗶𝗺𝗽𝗼𝘇𝗶𝘁𝘂𝗹 𝗽𝗲 𝗽𝗿𝗼𝗳𝗶𝘁, care altfel… ai ghicit, se duc la stat.
424668640 399438685801010 7496868779422762783 n 424633126 399438592467686 1597319459437228221 n 424737522 399438589134353 7702690372277504585 n 424698809 399438675801011 6038698085206849751 n 423515100 399438665801012 7440913195828461021 n
Cum intri la Voila, la pavilioanele de jos, lângă sala de mase vezi acest program cu activități terapeutice pentru pacienții internați în spital, inclusiv copiii - luni e cinema educațional pe subiecte de sănătate mintală, marți e sport cu domnul kinetoterapeut, apoi mai e club de lectură, meloterapie, arte/lucru manual și ergoterapie în sera de legume, în funcție de anotimp și vreme.
Mai mult decât orice, hârtia asta e semn de deschidere și bună păstrare a ideilor din partea „conducerii”, ceea ce tare rar mai găsești la vreun spital din România în ziua de azi. Căci acest program nu exista înainte ca dr. Irina Minescu, managerul spitalului, să-i primească pe cei de la Indie Box, inițiativa din spatele mai multor proiecte artistice ai ultimilor ani, printre care și un proiect de terapie prin artă a cărui implementare s-a petrecut în două spitale de psihiatrie din țară: Spitalul Voila din Câmpina și Spitalul „Eftimie Diamandescu” din Bălăceanca.
Proiectul mind-moving este o chemare la empatie, înțelegere și destigmatizare. Și dacă e ceva ce un manager bun știe, e că de partea pacienților există o mare sete de acceptare, de exprimare, de interacțiune și de energie optimistă adusă din exterior. Iar de partea personalului, o nevoie de respiro, de ieșire din rutină, de a fi de folos și în alte feluri.
Pacienții cu probleme de sănătate mintală au nevoie nu doar de tratament medical, ci și de o abordare umană, empatică, care contribuie fără dubiu la procesul de recuperare. Ei au nevoie să fie văzuți, să le asculți povestea și să fie însoțiți în călătoria lor prin labirintul suferinței și al regăsirii de sine. Dar cei mai mulți n-ar ști să pună asta în cuvinte… Aici vine terapia prin artă, care ne oferă acces la ceea ce nu poate fi exprimat verbal.
Nimeni nu ajunge la Voila de ce viață ușoară a avut și ce bine i-a fost… Terapia prin artă te ajută să exprimi ce nu poate fi pus în cuvinte, fie din pricina naturii experienței, a traumelor, fie prin forța caracteristicii non-verbale a persoanei (determinată de vârstă sau de neurodiversitate).
E un mod neinvaziv de a intra în contact cu emoțiile și de a le reda prin intermediul mijloacelor artistice. Totodată, poate ajuta la crearea unui spațiu în care pacientul poate să se distanțeze de problemele sale, permițându-i să își examineze experiențele dintr-o perspectivă mai obiectivă și să găsească modalități de a le înțelege și de a le gestiona mai eficient.
Îmbunătățește relaționarea cu alți pacienți și socializarea în cadrul terapiilor de grup, crește stima de sine, pentru că e o activitate la care „chiar și un pacient de la psihiatrie” poate participa. Reduce simptomele de însingurare și depresie prin catharsisul pe care arta îl produce. Refocalizează atenția de la simptome către alte aspecte ale vieții. Pentru că d͟i͟a͟g͟n͟o͟s͟t͟i͟c͟u͟l͟ t͟ă͟u͟ n͟u͟ e͟ș͟t͟i͟ t͟u͟.
Și cu siguranță terapia prin artă va fi inclusă și adaptată la activitățile terapeutice ale programului CREAATiV - primul program terapeutic pentru minori dependenți, într-un sistem de cazare pe termen lung, la care lucrăm zilele astea împreună cu dr. Eugen Hriscu și colegii săi de la Clinica Atelier PSY și personalul medical de la Voila, în frunte cu doamna dr. Minescu. Tragem tare ca într-o lună de zile să deschidem ușile primilor copii.🙏
Foto: Indie Box422920895 396296992781846 2565436088961560983 n 422924059 396296892781856 9204524767735716333 n 422917997 396296902781855 3295584382571017732 n 422920742 396296916115187 1261500857289637832 n 422921011 396297076115171 447011515863542861 n
„Da, sunt părinte de copil dependent, și da, ajutorul statului nu există.
Viața era frumoasă până în urmă cu un an. Copilul crescuse, devenise independent, iar noi începuserăm să ne bucurăm de o nouă tinerețe. Într-o zi, mama unui prieten al copilului ne spune ca băiatul ei i-a spus ca nu mai iese cu al nostru: „Ia mai lasă-mă cu drogatul tău!”
Cum adică fecioru-meu o luase 'pe boabe'?! Ce-or fi alea? Dar n-am văzut niciun semn! Dar oare care or fi semnele? Let’s google it! Oh, astea sunt semnele? Da, parcă au fost totuși ceva semne, dar noi le-am pus pe seama tristeții specifice adolescenței, a oboselii....
Am fost niște naivi, așa cum e societatea. Eram ca niște struți - dacă nu știm despre ce e vorba, nu există!
Și te lovește realitatea - al tău consumă la greu!
Bun, și acum ce faci? Întâi te apuci să studiezi zile și nopți, să înțelegi fenomenul, mecanismele din creierul și corpul consumatorului. Apoi vorbești cu el, alte zeci și sute de ore. Asculți, înțelegi, limitezi, negociezi, propui, oferi și pretinzi, observi și verifici. Plângi și te rogi, și apoi mai plângi o dată.
Ș͟i͟ v͟i͟n͟e͟ v͟r͟e͟m͟e͟a͟ s͟ă͟ a͟d͟m͟i͟ț͟i͟ c͟ă͟ n͟u͟ v͟e͟i͟ r͟e͟u͟ș͟i͟ s͟i͟n͟g͟u͟r͟,͟ n͟u͟ a͟i͟ c͟u͟m͟.͟” (din confesiunile unui părinte de copil consumator)
Ca părinte de adolescent ești complet descoperit. Și nu poți să pui toată responsabilitatea pe umerii familiei, pentru că familia nu poate controla decât ce se întâmplă în sânul familiei. Când adolescentul iese pe ușă, atunci ne bazăm să funcționeze și instituții publice - Școala, Sănătatea, Educația…. Sigur, e important să faci ce ține de tine, iar când copilul e mic, ești singurul responsabil pentru bunăstarea lui, dar asta nu mai e valabil odată cu adolescența.
Adolescentul evoluează într-o societate și într-un mediu pe care părintele nu le controlează și trebuie să fie conștient de asta. Sigur, e important ca familia să creeze un spațiu de reguli și de așteptări, în așa fel încât, adolescentul să știe unde stă familia lui în ceea ce privește consumul de droguri, de alcool, tutun, jocuri de noroc, venitul acasă, mersul la petreceri, cu cine etc.
E foarte important ca familia să fie un loc de siguranță și de predictibilitate.
𝗗𝗮𝗿 𝗻𝘂 𝗲 𝗻𝗼𝗿𝗺𝗮𝗹 𝗰𝗮 𝗳𝗮𝗺𝗶𝗹𝗶𝗮 𝘀𝗮 𝗳𝗶𝗲 𝗦𝗜𝗡𝗚𝗨𝗥𝗨𝗟 𝗹𝗼𝗰 𝗱𝗲 𝘀𝗶𝗴𝘂𝗿𝗮𝗻𝘁𝗮 𝘀𝗶 𝗱𝗲 𝗽𝗿𝗲𝗱𝗶𝗰𝘁𝗶𝗯𝗶𝗹𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲.
Zilele astea, noi amenajăm la Voila C͟R͟E͟A͟A͟T͟i͟V͟ -͟ (͟p͟r͟i͟m͟u͟l͟)͟ C͟e͟n͟t͟r͟u͟ d͟e͟ R͟e͟c͟u͟p͟e͟r͟a͟r͟e͟ ș͟i͟ E͟d͟u͟c͟a͟ț͟i͟e͟ î͟m͟p͟o͟t͟r͟i͟v͟a͟ A͟d͟i͟c͟ț͟i͟i͟l͟o͟r͟ p͟e͟n͟t͟r͟u͟ A͟d͟o͟l͟e͟s͟c͟e͟n͟ț͟i͟ ș͟i͟ T͟i͟n͟e͟r͟i͟.͟ Îl deschidem în cadrul Spitalului de Psihiatrie Voila și nu va fi doar un loc frumos, modern, fresh, în inima pădurii din Câmpina, dar aici tinerii pacienți cu adicții vor avea parte, pe lângă tratament medical în sistem rezidențial pe termen lung, de intervenții de psihoterapie, de reconectare cu familiile lor, ergoterapie, sport și art-terapie. Un program terapeutic bazat pe experiența personalului medical și pe expertiza specialiștilor în adicții de la Clinica Atelier PSY.
P.S.: Orice sms cu textul 𝗦𝗨𝗦 𝗹𝗮 𝟴𝟴𝟰𝟱 ne ajută! Și orice 𝘀𝗵𝗮𝗿𝗲, ca vestea să ajungă la toți părinții care au obosit de cât au căutat soluții și n-au găsit…
422371082 395720569506155 432917717589799991 n 422371994 395720482839497 8331351665809375826 n 422371119 395720496172829 8460478893210895029 n 422372479 395720579506154 8355987030343504851 n 422306167 395720492839496 7055557343613219646 n
Anul trecut, chiar pe vremea asta, o mamă își striga durerea, neputința și frustrarea de s-a auzit de la Sibiu până la București. A spus cu glas tare și lacrimi în ochi ceea ce toți din domeniu știu, iar unii părinți află abia când e foarte târziu. A admis în fața politicienilor și a reprezentanților de prin instituții un lucru care i-ar sta în gât oricărui părinte: că ea nu mai poate! A cerut ajutor pentru fiica ei. Că ea nu mai are unde să o mai ducă.
„Copilul meu este dependent de metamfetamină… În spitalul de Psihiatrie am fost internată de două ori cu ea, aici la Sibiu, am stat cu ea acolo. Asistentele sunt depășite, terapeuți nu sunt. Medicii, ca să poată să îi susțină și să îi stăpânească, îi sedează… ești ținut pe medicație, ca să atenueze situația de criză doar, dar nu să vindece. C͟e͟n͟t͟r͟e͟ p͟e͟n͟t͟r͟u͟ m͟i͟n͟o͟r͟i͟ n͟u͟ e͟x͟i͟s͟t͟ă͟ î͟n͟ t͟o͟a͟t͟ă͟ ț͟a͟r͟a͟…͟”
𝗖𝗮𝘁𝗶 𝗼 𝗳𝗮𝗰? 𝗖𝗮𝘁𝗶 𝗰𝗼𝗻𝘀𝘂𝗺𝗮? În rândul populaţiei cu vârsta cuprinsă între 15-34 ani - consumul oricărui tip de drog ilicit de-a lungul vieţii este la 𝟭𝟲,𝟵% 𝘀𝗶 𝗶𝗻 𝗰𝗿𝗲𝘀𝘁𝗲𝗿𝗲, conform cifrelor Agenției Naționale Antidrog pentru 2022. Vă dați seama că în realitate numărul este mult mai mare, nu? Vă dați seama că nicio structură din cadrul MAI nu poate ajunge la cifre reale când vine și te întreabă dacă consumi sau nu consumi droguri ilegale…
„Mi se punea în față o hârtie și mi se explica de fiecare dată: «liceul nostru nu are consumatori și nu va avea niciodată». Lucrurile nu erau chiar așa, pentru că copilul meu consuma cu alți consumatori tot în interiorul liceului și mai ales la baie se consuma foarte mult.” (părinte)
„Cinci licee am schimbat… pentru că orice școală din România – generală, liceu – preferă să dea afară, decât să te ajute. Toate școlile se feresc, pentru că dau rapoarte și, la sfârșit, trebuie să arate acolo că nu au niciun consumator în școală, în loc să recunoască adevărul”. (părinte)
Dragi părinți, mai rezistați puțin! Suntem cu motoarele turate ca într-o lună de zile să inaugurăm 𝗖𝗥𝗘𝗔𝗔𝗧𝗜𝗩 - 𝗽𝗿𝗶𝗺𝘂𝗹 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗱𝗲 𝗥𝗲𝗰𝘂𝗽𝗲𝗿𝗮𝗿𝗲 𝘀𝗶 𝗘𝗱𝘂𝗰𝗮𝘁𝗶𝗲 𝗶𝗺𝗽𝗼𝘁𝗿𝗶𝘃𝗮 𝗔𝗱𝗶𝗰𝘁𝗶𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗔𝗱𝗼𝗹𝗲𝘀𝗰𝗲𝗻𝘁𝗶 𝘀𝗶 𝗧𝗶𝗻𝗲𝗿𝗶. Îl deschidem în cadrul S͟p͟i͟t͟a͟l͟u͟l͟u͟i͟ d͟e͟ P͟s͟i͟h͟i͟a͟t͟r͟i͟e͟ V͟o͟i͟l͟a͟ și nu va fi doar un loc frumos, modern, fresh, în inima pădurii din Câmpina, dar aici tinerii pacienți cu adicții vor avea parte, pe lângă tratament medical, de intervenții de psihoterapie, de reconectare cu familiile lor, ergoterapie, sport și art-terapie. Un program terapeutic bazat pe experiența personalului medical și pe expertiza specialiștilor în adicții de la Clinica Atelier PSY.
Mai rezistați puțin, că mai avem puțin!
421819338 394050369673175 2865595477803763266 n 421877960 394050353006510 4100456003852926336 n 421267716 394050373006508 340107082810727264 n
Despre azi. Am stabilit așa:
✅Nu ajunge să observi o nedreptate, trebuie să faci ceva. Și dacă faci ceva util și dacă faci repede, fă să fie și frumos.
✅În 2024, pentru cei mai mulți oameni e încă dificil să accepte că dependența e o boală a creierului. Dacă nu ai trăit-o - să vrei să te oprești (din orice) și să nu poți - e greu să înțelegi că nu e vorba că nu te iubește destul, că nu-i pasă destul, că nu are voință. E vorba că o porțiune din creier care reglează capacitatea de autocontrol s-a defectat. Iar când creierul se defectează, comportamentul urmează.
✅Atitudinile sunt expresia credințelor și sistemului nostru de valori! Ceea ce facem (și ceea ce nu facem) ca medici, ca părinți, ca prieteni, contează pentru rezultatul terapeutic al copilului.
✅Pesimismul, moralismul și stereotiparea au impact direct negativ asupra rezultatului terapeutic, pe când empatia, autenticitatea, respectul și realismul au impact direct pozitiv.
✅Cea mai mare piedică în recuperare e acceptarea problemei de către pacient și de către familie.
✅Psihiatri nu dau lecții de parenting, dar părinții trebuie să facă parte din proces, pentru că întoarcerea copilului în mediul original e factor major de risc și trebuie pregătită ca atare.
✅Consumul consumă familia, iar părinții au nevoie de ajutor și de resurse.
✅În orice intervenție contează echipa. Copilul petrece mai mult timp în afara cabinetului medical decât în cabinet, deci fiecare relație pe care el o formează în spital e importantă, fiecare vorbă spusă pe hol contează.
Hai să-i zicem Biblia viitorului centru de excelență în tratarea rezidențială a copiilor cu probleme de adicție pe care îl amenajăm zilele astea la Voila! Astăzi ne-am strâns să o punem pe hârtie - echipa Zi de BINE, echipa de specialiști de la Clinica Atelier PSY, condusă de dr. Eugen Hriscu, echipa de medici psihiatri, psihologi, asistente medicale, infirmiere, profesoare, condusă de dr. Irina Minescu, managerul Spitalului de Psihiatrie Voila. Chiar și domnul brancardier, care ajută 8 ore pe zi la supravegherea copiilor a fost prezent la discuții.
Am creionat astăzi la o masă rotundă lanțul terapeutic pentru primul centru de stat de cazare și tratament pe termen lung, specializat pe adicțiile la minori, care ne dorim să fie un exemplu de bune practici pentru orice spital de stat sau privat din România!
I-am spus 𝗖𝗥𝗘𝗔𝗔𝗧𝗜𝗩 - 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗥𝗲𝗰𝘂𝗽𝗲𝗿𝗮𝗿𝗲 𝘀𝗶 𝗘𝗱𝘂𝗰𝗮𝘁𝗶𝗲 𝗶𝗺𝗽𝗼𝘁𝗿𝗶𝘃𝗮 𝗔𝗱𝗶𝗰𝘁𝗶𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗔𝗱𝗼𝗹𝗲𝘀𝗰𝗲𝗻𝘁𝗶 𝘀𝗶 𝗧𝗶𝗻𝗲𝗿𝗶 𝗹𝗮 𝗩𝗼𝗶𝗹𝗮 și e pariul nostru că un spațiu sigur, modern, fresh, care nu miroase a spital, în inima pădurii din Câmpina, și unde tinerii pacienți cu adicții pot să aibă parte, pe lângă tratament medical, de intervenții de psihoterapie, de reconectare cu familiile lor, ergoterapie, sport și art-terapie, e ce lipsește României la acest moment. Tare recunoscătoare echipei care s-a format în jurul lui!🙏
Dacă ești cu noi, donează 2 euro cu textul 𝗦𝗨𝗦 𝗹𝗮 𝟴𝟴𝟰𝟱 sau 𝗱𝗼𝗻𝗲𝗮𝘇𝗮-𝘁𝗶 𝘇𝗶𝘂𝗮 de naștere la linkul din comentarii.
421273398 392607853150760 6764065122256950892 n 421043740 392607866484092 8318979521997258810 n 421036576 392607753150770 9162820191645985652 n 421004317 392607756484103 4281585803285086491 n 420939928 392607736484105 2982318874618910981 n 421024317 392607666484112 89968909872575958 n 421016723 392607669817445 1682947291392980138 n 420516036 392607679817444 7379234275796664895 n 421271021 392607843150761 5808983571906535435 n
Ca orice sfânt care își merită numele, pentru că te poți baza pe el să-și pună aripile la bătaie în orice zi, nu doar în ziua cu pricina, al nostru Sfânt Petre ne e indispensabil oricând și oriunde vrem să iasă treaba treabă. Adică mereu și peste tot!😅
Știi spălătoria comunitară pe care am amenajat-o în noiembrie? Sf. Petre (Petru, de fapt și de drept) a pornit la 2 dimineața din București, cu mașina burdușită, ca să fie de dimineață la Cluj, să începem munca.🥹 În noroaie năclăite cu gunoaie, pe un frig de nu-ți mai simțeai degetele după juma de oră.
Dar la Institutul Oncologic Prof. Dr. Al. Trestioreanu cine a făcut frumos? Dar laboratorul de gătit de la Airinei? Și Centrul Asociatia AVA Autenticitate, Varietate, Acceptare? Și laboratorul de informatică de la Curcani? Și la Școala 36 cine le-a pus copiilor sclipici în ochi la început de an? Și căsuța BertaLand? Și câte și mai câte. Ba chiar și Centrul Comunitar Zi de BINE… ni l-a făcut Sf. Petre „acasă”.🥰
Niciodată nu ne-a zis „nu pot, nu vin, NU!” Dovadă că fix în minutele astea tot pe un șantier de BINE suflă în lumânări, de data asta la Spitalul de Psihiatrie Voila, unde împreună cu echipa lui de băieți de bine scriem o poveste nouă pentru România.
Să ne trăiești dragă Petru, ingredientul nostru secret!🎂 Să mai ai putere să ne suporți multe proiecte de acu-încolo, cât o mai ține și pe doamna soția lui Sf. Petre răbdarea. Să ne ierte și ea!🙏 Cu plecăciuni!🫣
La mulți ani, de la echipa ta de fete zănatice!😇
P.S.: Vă rugăm în avans să nu ne cereți date de contact în DMs, că l-am bookuit pe tot anu.🤷‍♀️
419304226 388488920229320 5504507802177538301 n 419169845 388489710229241 6030434668619667829 n 419355184 388488850229327 6156083514203792144 n 419355450 388488836895995 8240295228382714706 n 419386731 388488823562663 2930408595572255281 n 419379839 388488916895987 6028861550000504807 n
❗️Suntem una din trei țări din UE care a înregistrat în ultimii 4 ani creșteri ale consumului de alcool și tutun în rândul tinerilor de 15 ani educați, adicătelea cei care merg la școală. Despre cei care până la 15 ani au și renunțat la școală… Dumnezeu cu mila. Și nu o zicem doar așa…
❗️Suntem singura țară din UE în care cel mai consumat drog, conform autorităților române, sunt etnobotanicele. Da, da, cum ai citit. Dacă credeai că astea s-au dus odată cu magazinele de vise, acu 15 ani, guess again.
Ecuația e de fapt simplă, iar rezultatul predictibil. Dacă găsești legale la 1 leu în centrul Capitalei, la țară cât or fi? Consumul de etnobotanice se suprapune peste sărăcie și abandon școlar. În mediul rural unde abandonul școlar înainte de liceu este tooot în creștere, riscul pentru consumul de droguri, alcool și jocuri de noroc este extrem de mare. În plus, legalele nu ies la teste, nu riști să fii unul dintre depistații din trafic. Și chiar dacă te prinde poliția că ai la tine, legea e în continuare cea mai blândă când vine vorba de ele.
Și uite așa, etnobotanicele sunt cele mai consumate substanțe ilegale din România.
Și sunt și printre cele mai periculoase, avertizează medicii. Sunt extrem de toxice, nu poți să știi ce conțin și în ce cantitate, poți foarte ușor să faci supradoză sau să ai alte probleme medicale, dau o dependență extrem de puternică.
Iar părinții sunt lăsați să se descurce cum pot, să tragă de timp și de sănătatea copilului până acesta face 18 ani pentru că nu există în România centre de tratament de stat, gratuite, dedicate minorilor cu adicții. Unii ajung să-și ia toată viața și toată familia și să se mute în alt oraș pentru a scăpa de anturaj și speră ei, și de problemă. Cei cu putere financiară își trimit copiii în alte țări, la facultate, și speră la un miracol…
P͟r͟e͟a͟ c͟e͟r͟t͟a͟ț͟i͟ s͟u͟n͟t͟ p͟ă͟r͟i͟n͟ț͟i͟i͟. Pentru că societatea face atât de puțin din ce ar trebui să facă, structurile statului fac atât de puțin, tot ce merge prost cu această generație de puștani aruncă în ogradă la părinți. Noi credem sincer că imensa majoritate a oamenilor, a părinților, fac tot ce pot ei mai bine la momentul respectiv, cu informațiile și cu resursele de care dispun. Și suntem aici să le oferim una în plus.
I-am spus 𝗖𝗥𝗘𝗔𝗔𝗧𝗶𝗩 - 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗥𝗲𝗰𝘂𝗽𝗲𝗿𝗮𝗿𝗲 𝘀𝗶 𝗘𝗱𝘂𝗰𝗮𝘁𝗶𝗲 𝗶𝗺𝗽𝗼𝘁𝗿𝗶𝘃𝗮 𝗔𝗱𝗶𝗰𝘁𝗶𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗔𝗱𝗼𝗹𝗲𝘀𝗰𝗲𝗻𝘁𝗶 𝘀𝗶 𝗧𝗶𝗻𝗲𝗿𝗶 𝗹𝗮 𝗩𝗼𝗶𝗹𝗮 și este pariul nostru că un centru de cazare pe termen lung, în inima pădurii din Câmpina, un spațiu sigur, modern, fresh, care nu miroase a spital și unde tinerii pacienți cu adicții pot să aibă parte, pe lângă tratament medical, de intervenții de psihoterapie, de reconectare cu familiile lor, ergoterapie, sport și art-terapie, de un program complet gândit de specialiști în adicții, poate să fie primul exemplu de bune practici din România, ușor replicabil în spitale de stat sau private!
La asta lucrăm chiar zilele astea. În teren, dăm ciocane, spargem, reamenajăm. Apoi ne punem la masă cu medicii de la Spitalul de Psihiatrie Voila și cu specialiștii în adicții de la Clinica Atelier PSY, să punem la punct programul terapeutic pentru minori. Te invităm și pe tine să ne susții.🙏👇
🤳Trimite textul 𝗦𝗨𝗦 𝗹𝗮 𝟴𝟴𝟰𝟱 și donează 2 euro/lună pentru proiectele Zi de BINE.
🎂Dacă ai de sărbătorit o zi de naștere, de nume sau un milestone în compania ta poți să-ți 𝗱𝗼𝗻𝗲𝘇𝗶 𝘇𝗶𝘂𝗮 𝘁𝗮 𝗱𝗲 𝗕𝗜𝗡𝗘 pentru acest proiect (lăsăm link în comentarii).
Mulțumim tare pentru sprijin!418724714 387329260345286 9044250880100950475 n 418968779 387329253678620 1478989353140651731 n 418952916 387329257011953 813702531248549092 n
𝙉𝙐! 𝘾𝙤𝙥𝙞𝙡𝙪𝙡 𝙢𝙚𝙪 𝙣𝙪 𝙘𝙤𝙣𝙨𝙪𝙢𝙖, 𝙣𝙪 𝙗𝙚𝙖, 𝙣𝙪 𝙛𝙪𝙢𝙚𝙖𝙯𝙖… 𝙉𝙐 𝙘𝙤𝙥𝙞𝙡𝙪𝙡 𝙢𝙚𝙪!
E multă iubire amestecată laolaltă cu frică în această negație. E multă singurătate și disperare pură!
Dar ochii roșii și încețoșați care te privesc îți spun adevărul. Pleoapele pe jumătate închise, rușinea, frica, felul în care se fâstâcește și se ascunde…
Când părinții nu mai știu ce să facă, fac orice….
Să îi iei telefonul ca să nu mai aibă acces la prieteni, să îi iei mașina ca să nu se ducă pe unde nu trebuie, să îi iei toți banii ca să nu mai aibă cu ce să-și cumpere droguri… Să îl faci pachet și să îl trimiți la facultate în străinătate… Un flagrant! Și îl împingi pe culmile disperării, într-o situație în care va risca și mai mult să obțină ce are nevoie. Și atunci ce ai făcut?
România abordează dintotdeauna fenomenul consumului și dependenței de droguri cu amenințări și frică, cu polițiști, procurori și pedepse cu închisoarea și nu ca o problemă medicală. Siguranță publică vs. sănătate publică, în asta stă dilema națiunii.
Dar 𝗮𝗱𝗶𝗰𝘁𝗶𝗮 𝗲 𝗼 𝗯𝗼𝗮𝗹𝗮 și încă una dintre cele cu cel mai bun prognostic printre diagnosticele psihiatrice, ne asigură specialiștii, și o să tot repetăm lucrul ăsta până consțientizăm ce înseamnă că într-o țară întreagă nu există nici măcar un singur centru de stat cu paturi specializat pe tratarea minorilor care consumă substanțe psihoactive. Traseul se oprește după internare-externare, pe când adicția e o problemă care se rezolvă în luni de zile, poate chiar ani.
Dar mai mult decât a vorbi despre asta, o să facem ceva.👇
I-am spus 𝗖𝗥𝗘𝗔𝗔𝗧𝗶𝗩 - Centrul de Recuperare și Educație împotriva Adicțiilor pentru Adolescenți și Tineri la Voila.
Este pariul nostru că un centru de cazare pe termen lung, în inima pădurii din Câmpina, un spațiu sigur, modern, fresh, care nu miroase a spital și unde tinerii pacienți pot să aibă parte, pe lângă tratament medical, de intervenții de psihoterapie, de reconectare cu familiile lor, ergoterapie, sport și art-terapie, de un program complet gândit de specialiști în adicții, poate să fie primul exemplu de bune practici din România, ușor replicabil în spitale de stat sau private!
Da, am început anul cu un proiect ambițios! Iar pentru asta, ne-am format într-o echipă ambițioasă! Suntem recunoscătoare să-i avem alături pe:
Dr. Eugen Hriscu, de peste 20 de ani psihoterapeut și medic psihiatru, unul dintre puținii medici din România specializați în prevenirea și tratamentul dependențelor de substanțe. Cunoaște bine fenomenul care pune pe gânduri generații întregi de părinți. Pe dr. Hriscu îl puteți găsi la Clinica Atelier PSY, prima clinică de sănătate mintală care s-a adresat specific adolescenților dependenți de droguri.
Dr. Irina Minescu, medic primar în psihiatrie pediatrică, managerul Spitalului de Psihiatrie Voila, care conduce o echipă de medici psihiatri pediatri și psihologi tineri, implicați, dornici de perfecționare.
Împreună ne imaginăm un spațiu de liniște, un spațiu de reflecție și reconstruire de sine, un loc de stat și una, două, trei luni, cu continuarea școlii cu tot, un loc de revenire oricând mediul în care te întorci, inevitabil, devine iarăși prea mult…
Dacă vrei să pui și tu umărul la acest proiect, trimite iute un sms cu textul 𝗦𝗨𝗦 𝗹𝗮 𝟴𝟴𝟰𝟱 și 2 euro/lună vor veni în calea noastră (deja am dat primele ciocane).
Un proiect susținut de #lidlromania, #eon, #unicreditbank, #leroymerlin.
418092907 386560343755511 237494751301061664 n 417851660 386560570422155 7454132150628998874 n 418093786 386560340422178 7638575394628666893 n 416697318 386560330422179 2789937640687106273 n