Ce este CREAATiV?
CREAATiV este un spațiu de internare modern și un program terapeutic individualizat organizat în cadrul Spitalului de Psihiatrie Voila , Câmpina jud. Prahova.
Astfel:
✴️CREAATiV ➡️ reprezintă 24 de paturi, dedicate adolescenților cu adicții, din cele 60 de paturi ale Secțiilor de copii ale Spitalului de Psihiatrie Voila Câmpina
( Sanatoriu și Compartimentul de Psihiatria copilului și adolescentului)
✴️CREAATiV ➡️ înseamnă un program terapeutic cu o abordare profesionistă și specifică pentru adolescenții cu tulburări legate de consumul de substanțe, legate de dependența de substanțe, jocuri de noroc și alte dependențe.
✅Cum se face accesul în CREAATiV?
1. Adolescentul se va interna în cadrul Compartimentului de psihiatrie copii si adolescenți sau la Secția sanatorială de psihiatrie copii și adolescenți, la unul dintre medicii psihiatri de copii și adolescenți, respectiv la Dr. Irina Minescu, Dr. Elena Iliescu, Dr. Daniela Handolescu, în prezența și cu acordul părintelui/părinților sau a reprezentantului legal.
*Internarea se face în baza unei programări telefonice prealabile la numerele de telefon:
☑️Dr. Minescu 0759 043 282
☑️Dr. Iliescu 0774025689
☑️Dr. Handolescu 0759043280
* La internare părinții /reprezentanții legali se vor prezenta cu actele de identitate personale și cu cele ale adolescentului și cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul psihiatru de copii și adolescenți din teritoriu
* În cazuri excepționale, de urgente psihiatrice majore, internarea se va face direct, fără bilet de trimitere și fără programare
2. În perioada primelor 5-7 zile de internare adolescentul va fi evaluat în cadrul echipei terapeutice: medic- psiholog -asistent, conform procedurilor interne, și va primi sau nu recomandarea de a intra în programul terapeutic și în spațiul CREAATiV.
3 . Ulterior recomandării de a intra in CREAATiV, adolescentul împreună cu familia sau reprezentantul legal vor semna un acord de colaborare și intrare în program, acord prin care își vor asuma participarea la activități și respectarea regulilor programului.
4. Pe perioada internării, adolescentul și familia sa vor participa la activitățile terapeutice din programul CREAATiV, iar medicul curant, împreună cu echipa terapeutica, va decide perioada internării și data externării.
5. La externarea din spital și ieșirea din programul CREAATiV, adolescentul va primi recomandări specifice pentru dispensarizarea în următoarea perioadă de către medicul curant sau de către un medic/psiholog/psihoterapeut din ambulatoriul de specialitate din teritoriu.
Dr. Irina Minescu
Amplasamentul Spitalului Voila, la distanță de marile aglomerări urbane, parcul natural în care ne desfășurăm activitatea, alături de dorința noastră, a echipei Voila, de a contribui la ”mai binele” aproapelui nostru fac ca acest proiect să fie nu doar necesar, dar și o reușită, pentru că vom crea prin acest parteneriat o opțiune de încredere, profesionistă, în domeniul psihiatriei copilului și adolescentului – un Centru rezidențial specializat de tratament al adicțiilor la adolescenți/tineri. Un parteneriat cu psihologi instruiți în domeniul adicției, cu Clinica Atelier Psy – dedicată acestei patologii, și îmbunătățirea condițiilor de cazare prin aportul Asociației Zi de Bine este exact ce Spitalul de Psihiatrie Voila are nevoie.
Dr. Eugen Hriscu
Plecăm de la realitatea extrem de dureroasă că în România, în 2024, nu există niciun singur centru, de stat sau privat, care să ofere îngrijiri rezidențiale profesioniste, de psihiatrie și psihologie, copiilor și adolescenților care se confruntă cu probleme legate de consumul de substanțe – alcool, droguri, medicamente. În acest context, noi cei de la Clinica de psihiatrie și psihoterapie Atelier Psy București, clinică specializată în tratarea dependențelor și prima clinică de sănătate mintală care s-a adresat specific adolescenților dependenți de droguri, ne bucurăm să facem parte dintr-un parteneriat cu oameni și instituții care cred că dependențele pot fi tratate și că putem oferi o șansă de vindecare acestor tineri al căror început de drum în viață a fost marcat de consumul de droguri.
O echipă de specialiști în sprijinul tinerilor
Medicii de la Spitalul de Psihiatrie Voila, împreună cu medicii psihiatri din cadrul Clinicii de psihiatrie și psihoterapie Atelier Psy București, printre puținii psihiatri din România cu specializare în prevenția și tratarea dependențelor, vor colabora în cadrul proiectului pentru dezvoltarea unui program de terapii complementare pentru acest Centru, care poate să devină primul exemplu de bune practici din România, ușor replicabil în spitale de stat sau private!
Problemele de consum de substanțe la tineri și adolescenți sunt diferite ca manifestare de aceleași probleme survenite la vârstă adultă. Adolescenții tind să aibă mai adesea un consum abuziv, decât o dependență. Ei asociază adesea alte probleme de sănătate mintală precum depresia, anxietatea, comportamente de auto-vătămare. De asemenea, adolescenții suportă mai greu formele obișnuite de psihoterapie în care se discută și se analizează un comportament. De aceea, programul terapeutic va trebui să fie mai dinamic, mai Creativ, să integreze mai multe activități de tip artă, sport sau ergoterapie, să se adreseze tuturor problemelor de sănătate mintală cu care copilul vine la tratament, nu doar problemelor legate de consum de alcool sau droguri și, în mod esențial, să aibă și o componentă de implicare a părinților și familiei.
Spitalul Voila, singurul din țară în care minorii sunt tratați civilizat pentru adicții
Spitalul Voila este în acest moment singurul loc în care pot fi tratați în condiții civilizate minorii cu adicții. Locul a început să își schimbe fața.
”Coboară patul. Nu ne-am fi gândit noi ca spital public la așa ceva. Și e chiar mișto, nu facem neregulă”.
Managerul spitalului, Irina Minescu, arată saloanele proaspăt renovate, cu paturi moderne, pereți colorați, băi și dușuri. Proiectul e o colaborare între spital, Asociația Zi de Bine și medicul Eugen Hirscu.
Eugen Hirscu, medic psihiatru: ”Din păcate, până în prezent, România nu a avut niciun centru de tratament specific al dependenței de droguri la minori. De nenumărate ori, eu și colegii mei am fost în situația de a le spune părinților ”așteptați să facă 18 ani și abia apoi îi putem găsi un loc la adulți”.
Problema cu serviciile pentru adulți, fiindcă nici unul dintre ele nu este gratuit, adică în momentul de față statul român nu are niciun astfel de centru cu paturi, specializat în tratarea dependențelor”.
Din această nevoie s-a născut proiectul de la Voila.
”Să creăm și un spațiu în care tinerii pacienți să vrea să vină. Pentru că există și bariera asta de foarte multe ori a zidului gri de spital, paturile de metal care scârțâie și așa mai departe. Pentru că dacă vorbim de o ședere prelungită, de lungă durată, trebuie să existe și un mediu prietenos pentru un copil”.
Ziua este împărțită pe activități, în așa fel încât pacienții să nu fie lăsați de izbeliște, practic cum se întâmplă în majoritatea spitalului de psihiatrie.
Îți iei tratamentul dimineața, îți mai iei tratamentul după amiază, îți mai iei tratamentul seara. Mai este masa și în rest, astea sunt toate activitățile.
Irina Minescu, manager Spital Voila: ”Acești adolescenți vor avea un program structurat care începe cu înviorarea, cursuri, prânz, terapii de grup după amiaza. Vor presta terapii de grup după ora 3”.
Asociația Zi de Bine plătește psihologi care fac terapie după amiaza într-un spațiu special amenajat. Mai nou, voluntarii vin aici să-i ajute pe acești copiii să se salveze. Și povestea începe să dea roade.
”Eu am învățat ce să nu fac cu adolescenții”
”E liniște și pace aici. E totul renovat. Îmi vine să stau de drag aici, nu ca la alte spitale”.
Amenajarea spațiilor și școlirea personalului au costat 130.000 de euro.
Melania Medeleanu, fondator Asociația Zi de Bine: ”Nu e o suma mică, dar fără îndoiala nu e o sumă mare. Și dacă o raportezi la nevoie, aici ar trebui investite cu adevărat milioane de euro pentru că e departe de a mai fi o problemă individuală. E o problemă sociala. Se transformă ușor într-o problemă socială și dacă tot spunem e nevoie fără să facem nimic, asta nu are cum să fie bine”.
Tot personalul care se ocupă de minorii cu adicții participă la cursurile organizate de medicul Hriscu aici.
Eugen Hriscu, medic psihiatru: ”Ce își propune genul ăsta de program este să deconstruiască dependența și să îi ajute pe oameni să înțeleagă cum funcționează creierul lor când apare o poftă, atunci când apare un gând de a consuma, pericol de recădere, pentru că oamenii nu își înteleg propria minte…și practic în momentul în care oferi genul ăsta de info și omul înțelege că dacă mă duc acolo o să simt poftă și omul are și experiența asta, atunci înțelege că sunt niște mecanisme și nu se mai simte lipsit de apărare. Începe să înțeleagă, începe să aibă un pic de control”.
”Începi să controlezi situațiile, ai control asupra situațiilor în care mă expun. Nu pot să controlez, să nu am poftă atunci când mă uit la prietenii mei care consumă, dar pot să am control, să controlez, să nu mă expun la situația prin care aș fi acolo, asupra situațiile de risc”.
”Nu pot să controlez pofta. Ea apare. Dar pot să controlez odată ce ea apare. Să aștept 15 minute, pot să activez niște mecanisme și niște strategii pe care le-am construit în ședința de terapie și le activez. Sun un prieten, de exemplu”.
Irina Minescu, manager Spital Voila: ”Eu una am învățat ce să nu mai fac cu adolescenții. Pentru că eram prea confruntativă așa, ”uite ce a făcut mama pentru tine și tu o răsplătești” ori aici e doar parțial vorba de asta. El e în situația că a vrut, n-a vrut. Dezvolți cumva motivația de schimbare”.
Statul a finanțat centre de reabilitare, dar banii s-au irosit și nimeni nu a răspuns
Poveștile copiilor de aici sunt înfiorătoare. Acest puști a condus o întreagă rețea de distribuție a drogurilor.
”- Eu am construit… imperiu al meu, eu am 14 ani acum.
- 14 ani acum?
- Da.
- Deci de la 12 ani?
- De la 12 ani, da.
- Și cum ai intrat?
- Pur și simplu de la o țigară cu marijuana de la un prieten, care mi-a oferit-o un prieten la școală”.
O mamă tocmai și-a adus fiica de 14 ani.
”Când a început legalele, s-a dus filmul ei. Pentru că dependența este foarte mare, așa cum mi-a spus ea, și că nu se poate opri. Este atât de ieftin și ajungi ca un copil în locul ăsta și consumi odată și vrei, vrei, vrei”.
”E ceva îngrozitor. Nu știi ce să faci. Vrea să fure. Vrea să-ți ia telefonul. Vorbesc cu poliția să o găsească. Vine ambulanța. Deci, viața noastră s-a destrămat”.
Irina Minescu, manager Spital Voila: ”Majoritatea părinților află despre consumul de drog după câteva luni. Și asta mi se pare groaznic. Primul pas trebuie să menții o relație foarte bună cu copilul tău ca să vezi foarte bine când are loc o schimbare. Când nu mai e preocupat de ce era”.
Acum în centru sunt 20 și ceva de copii. Managerul vrea să reparare și restul pavilioanelor și să extindă capacitatea. Spitalul de la Voila e dovada că se poate și poate fi luat ca exemplu de alte spitale.
Statul și funcționarii lui puteau de mai bine de 20 de ani să construiască astfel de centre. Le-a avut în plan, le-a finanțat. Banii s-au dus pe apa sâmbetei și nimeni n-a răspuns.
Înalții funcționari de la Interne, Sănătate, Educație ar trebui să înțeleagă că stă în puterea lor să miște lucrurile. Dacă nu au habar cum să o facă pot merge la Voila să priceapă. Dar trebuie să se oprească din a mima că își fac datoria și să se apuce de treabă. Să salveze vieți.
Ajutor pentru tinerii și adolescenții cu adicții
Săptămâna trecută, mai exact miercuri, 28 februarie, la Spitalul de Psihiatrie Voila din Câmpina a fost lansat proiectul C.R.E.A.A.T.I.V. – primul centru rezidențial din România dedicat tratării și educării copiilor și adolescenților cu dependențe. Împreună cu Spitalul de Psihiatrie Voila, Asociația Zi de Bine, inițiator al proiectului, a amenajat aici patru saloane cu 24 de locuri, plus spații de recreere și terapie individuală și de grup, cu copiii și părinții, ergoterapie, art terapie, mișcare.
Într-un interviu acordat în cadrul emisiunii FAȚA ȘI REVERSUL, realizată de Florin Frățilă la Dada TV, Irina Minescu, managerul Spitalului de Psihiatrie Voila, a explicat necesitatea înființării acestui centru, unde tinerii afectați de dependența de substanțe vor putea beneficia de tratament gratuit.
Gabriela Gocan, reprezentanta Asociației Zi de Bine, originară din Câmpina, a explicat, între altele, într-o intervenție telefonică, motivația din spatele implicării în acest proiect unic în România: „Amploarea pe care acest fenomen a luat-o este atât de gravă încât Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie a cerut declararea consumului de etnobotanice drept urgență națională de sănătate publică” – a subliniat aceasta.
https://oglindadeazi.ro/interviuri/ajutor-pentru-tinerii-si-adolescentii-cu-adicti