Ce este schizofrenia?

schizofrenia

Acest articol marchează debutul unei serii de texte educative, pe înțelesul tuturor, despre schizofrenie. Articolele vor fi scurte și vor încerca să răspundă la întrebările esențiale pe care le au pacienții și publicul larg despre această afecțiune.

Schizofrenia este o tulburare mintală importantă care se manifestă prin modificări în gandire, comportament, emoții și modalități de a privi lumea exterioară.

Schizofrenia nu este numai o tulburare, ci un ”spectru” de tulburări asociate care variază în simptome, severitate și efecte.

Mulți dintre cei care vor citi acest articol vor învăța despre schizofrenie pentru prima dată, fie pentru că cineva la care țin a fost recent diagnosticat, fie din pură curiozitate. În consecință, scopul nostru este să zugrăvim o imagine de bază, cât se poate de clară, a tulburării.

Schizofrenia prezentată în filme și literatură

Prima impresie pe care mulți o au despre schizofrenie este formată înainte chiar de a întâlni pe cineva cu această boală, din filme, televiziune sau literatură.

Unele dintre aceste portrete ale diferitelor aspecte ale schizofreniei sunt corecte și exacte și pot ajuta cititorul să-și formeze un tablou al tulburării (deși niciunul nu e perfect în toate aspectele). De exemplu, anumite aspecte ale luptei lui John Nash cu schizofrenia din filmul ‘A beautiful mind’ (O minte sclipitoare) sau cele ale lui Nathaniel Ayers din filmul ‘The Soloist’ (Solistul).

John Nash: Russell Crowe in tribute to 'A Beautiful Mind' maths genius killed in car crash - World News - Mirror Online
John Nash și Russel Crowe (actorul care l-a interpretat pe J. Nash în filmul ”O minte sclipitoare”). Sursa imagine: the mirror.co.uk.

Cu toate acestea, mult mai frecvent, schizofrenia este pictată într-o lumină nerealistă de autori și scriitori care recurg la stigmă și perspective negative asupra bolii.

De ce e important să înțelegem schizofrenia?

Vă rog să rețineți că schizofrenia este una dintre cele mai complicate și variabile patologii umane. Încercăm să zugravim o imagine cât mai amplă a schizofreniei pentru a-i oferi cititorului șansă să recunoască și să înțeleagă această patologie atunci când o vede.

Cum se manifestă schizofrenia

Schizofrenia este o tulburare mintală cu un impact major asupra individului afectat, asupra familiei și societății. Indivizii afectați exprimă o gama largă de probleme în abilitatea lor de a vedea, a auzi și de a procesa informații din jurul lor (percepția).

Ei pot avea de asemenea perturbări în gândire, emoții și comportament. Pentru multe persoane cu schizofrenie pot apărea diferite probleme în aspectele de bază ale vieții, care pot duce la dizabilitate pe tot parcursul vieții, internări repetate în spital și dificultate în a menține o legătură cu familia și societatea.

Relațiile sociale sunt adesea întrerupte din cauza retragerii și incapacității de comunicare a individului, alături de crize de comportament perturbator. Familia este împovărată de îngrijirea unei rude cu o tulburare mintală și de stigma bolii. 

Din cauza faptului că tulburarea este atât de comună și severă, schizofrenia este văzută acum ca o problema majoră de sănătate publică.

Schizofrenia este o tulburare complexă care ține atât de etiologie (cauze) cât și de prezentarea clinică (simptome). Deși boala a fost studiată mai bine de 140 de ani, sunt încă multe de învățat despre cauze, evoluție, tratament. În orice caz, s-au făcut progrese în ultimii 40 de ani, prin metode mai bune de imagistică cerebrală și instrumente genetice moleculare. O altă sursă pentru o mai bună înțelegere a bolii este cotinua îmbunătățire a criteriilor de diagnostic. 

Noțiunea de ”spectru” al schizofreniilor, incluzând schizofrenia și un număr de tulburări asociate, dar în general mai blânde – nu este nouă. Conceptul a fost înaintat de Dr. Eugen Bleuler, în lucrarea sa din 1911,  Dementia praecox sau Grupul Schizofreniilor. Știm acum că tulburarea schizoafectivă, tulburarea de personalitate schizotipala, paranoidă și schizoidă împart câteva simptome și cauze cu schizofrenia. Această cunoaștere a ajutat la căutarea unor factori de risc și a unor tratamente.

Video Educațional – Ce este schizofrenia? [subtitrat în limba română]

(va urma)

Descarcă broșura ”Psihiatria pe înțelesul tuturor” prin care facilităm procesul de informare corectă asupra tulburărilor de sănătate mintală.

Bibliografie selectivă

  • Schizophrenia – seria The Facts, ediția a IV-a, 2019 – Ming T. Tsuang, Stephen V. Faraone, Stephen J. Glatt; Oxford University Press
  • Schizophrenia, ediția a II-a, 2015 – David Castle, Peter Buckley; Oxford University Press.

Text tradus și adaptat de Dr. Alina Androne

1 Comentariu

  • Se moștenește schizofrenia? – Spitalul Voila

    20 mai 2021 - 6:01

    […] nascuti si crescuti de parinti fara schizofrenie. In concordanta cu teoria genetică a tulburarii, schizofrenia și tulburarile inrudite au fost gasite la 32% din primul grup si la numai 18% din cel de-al doilea […]

Lasă un comentariu