Concepte cheie
- Studiile internaționale arată că prevalența schizofreniei este asemănătoare în lume, cu câteva excepții – între 0,5% și 0,8%.
- In raportarea ratei schizofreniei, termenul ”rată de incidență” se folosește atunci cand se estimează numărul de cazuri noi într-un an. ”Rata de prevalență” se folosește cand și cazurile noi și cele vechi sunt raportate pe o perioadă scurtă de timp.
- Riscul pe viață pentru schizofrenie este de aproximativ 1%, aceasta însemnând că aproape 1 din 100 de persoane va dezvolta schizofrenie de-a lungul vieții.
Cum să citim și să interpretăm rezultatele științifice
Până în acest punct, am descris schizofrenia, ce este și ce nu este, mijloacele prin care o recunoaștem și o diagnosticăm. In acest capitol și in următoarele, vom prezenta factorii cauzali, tratamentele și efectele schizofreniei din studiile științifice. Aceste studii au uneori rezultate diferite din cauza diferențelor metodelor folosite sau tipurilor de pacienți studiați. Diferențele aleatorii între studii conduc de asemenea la discrepanțe, ceea ce este perfect normal.
Cum, atunci, putem ajunge la concluzii ferme în prezența unor rezultate variabile din studii diferite? Abordarea noastră ca oameni de știință este ca întotdeauna să ne bazăm pe dovezi. Prin urmare, pe măsură ce prezentăm faptele, ne vom fundamenta rezultatele pe cele mai vaste studii disponibile. Ori de câte ori este posibil, vom prezenta rezultatele analizelor care pun împreună rezultatele studiilor folosind o metodă statistică numită ‘meta-analiză’. Prin urmare, în loc să comparăm rezultatele a două sau mai multor studii, vom face cunoscut rezultatul general al tuturor studiilor reunite.
Fundamentele epidemiologiei
In acest articol vom descrie epidemiologia schizofreniei. Epidemiologia este o ramură a științei care se ocupă cu distribuția și determinanții bolii în populație și transmiterea bolii în cadrul familiei.
Două măsuri epidemiologice importante ale bolii sunt prevalența și incidența. Prevalența schizofreniei (numărul indivizilor afectați în populație) a fost estimată de cel puțin 60 de ori în 30 de țări diferite. Aceste rezultate arată că schizofrenia nu este specifică unui tip de cultură și nu diferă prea mult între Est si Vest sau între tările dezvoltate sau mai puțin dezvoltate.
Cea mai mică rată de prevalență a schizofreniei a fost de 0,6 cazuri la 1000 de locuitori în Ghana, iar cea mai mare prevalență a fost în Suedia, cu 17 cazuri la 1000 de locuitori. Această prevalență crescută se poate datora factorilor de mediu.
Riscul de a dezvolta schizofrenie în timpul unei vieți a fost estimat între 0,3% și 2,7%, cu o medie de mai puțin de 1%. Prin urmare, aproape 1 din 100-200 de indivizi poate dezvolta schizofrenie la un moment dat în viață, conform estimării prevalenței în populație.
Este de asemenea de folos să știm incidența schizofreniei, care este numărul de apariții noi ale tulburării într-o anumită perioadă de timp.
Riscul pe viață al schizofreniei este mai variabil între studii decât rata prevalenței sau incidenței. Această variabilitate se datorează probabil diferențelor metodologice în care sunt calculate ratele. Riscul de a dezvolta schizofrenie de-a lungul vieții cuiva este mai mare decat incidența sau prevalența tulburării, așa cum o arată studiile.
Așa cum arată ultimele cifre ale Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 21 de milioane de oameni din întreaga lume sunt afectați de schizofrenie în orice moment al vieții și până la 51 de milioane vor fi afectați la un moment dat în timp.
Deși nu este o cauză principală de deces, schizofrenia se află printre primele 10 tulburări care cauzează dizabilitate moderată până la severă, cu 16,7 milioane de oameni afectați la nivel global. Majoritatea dintre ei (65%) sunt sub varsta de 60 de ani.
Organizația Mondială a Sănătății a calculat un indicator, numit ‘anii de viață ajustați în funcție de incapacitate’ (DALY), care pot fi ‘anii de viață pierduți ca urmare a deceselor premature sau anii trăiți cu incapacitate’. Folosind acest indicator, țările cu venituri mici și medii poartă o povară și mai mare a acestei tulburări.
Descarcă broșura ”Psihiatria pe înțelesul tuturor” prin care facilităm procesul de informare corectă asupra tulburărilor de sănătate mintală.
Bibliografie selectivă
- Schizophrenia – seria The Facts, ediția a IV-a, 2019 – Ming T. Tsuang, Stephen V. Faraone, Stephen J. Glatt; Oxford University Press
- Schizophrenia, ediția a II-a, 2015 – David Castle, Peter Buckley; Oxford University Press.